Ineens kwam alles in een stroomversnelling terecht. Moest ik nadenken over de toekomst, de toekomst die helemaal niet zo ver meer was als hij daarvoor leek. Mijn gedachten begonnen met warmlopen en maken sindsdien overuren. Wat ga ik doen? WAT?

Ik ben niet vies van plannen maken, ze bijstellen is iets wat ik ook aardig heb geleerd. Het een kan niet zonder het ander, maar dat weet iedereen die plannen maakt voor meer dan alleen het avondeten waarschijnlijk zelf maar al te goed. En toen ik het nieuws kreeg dat mijn huidige functie naar Amsterdam zou verhuizen, stortte het zorgvuldig geplande kaartenhuis even in volledig in elkaar.

Dat klinkt iets dramatischer dan het was overigens. Het bijstellen van plannen heeft er ondertussen voor gezorgd dat ik best snel kan schakelen. Blijkt A niet te kunnen? Fine, gaan we door naar B, of misschien zelfs C of D. Keine Sorgen!

Het was al snel duidelijk dat ik niet met mijn functie mee zou gaan naar Nederland. Ik ben nog lang niet klaar met Berlijn en de fijne mensen hier, om over mijn bucketlist nog maar te zwijgen. Stiekem wilde ik al heel lang eens het freelance bestaan proberen. De afgelopen maanden kreeg ik al steeds vaker aanvragen voor losse marketingklussen of deed ik via-via wat website opdrachten. Waarom zou ik dat niet eens proberen?

Dus nu zijn de eerste kleine voorzichtige stappen genomen. Ik denk vijf stappen vooruit en zet er vervolgens weer drie terug. Ik loop soms over van alles en sla dan dicht. Val af en toe in een gat vol twijfels en zenuwen. Maar dan ineens komt via Twitter de aanvraag of ik taarten wil maken voor een verjaardag. Hoor ik van meer en meer mensen dat het een goed plan zou zijn om een webshop te openen om taarten op bestelling te maken. Hang ik af en toe rond op een tof kantoor in Kreuzberg voor een freelance opdracht. En dan weet ik het weer even écht zeker: ik ga dit doen.

En wat ‘dit’ precies is? Ach.. dat zie ik wel! Taarten bakken op aanvraag, websites maken voor bedrijven of webshops, content schrijven voor een reisorganisatie of evenementen organiseren? Alles kan en die optie is als een wervelwind zo duizeligmakend maar geeft me tegelijkertijd zoveel energie dat ik ’s avonds amper in slaap kan komen van alle ideeën.

Share: