Personal

Waarom ik niet aan goede voornemens doe maar wel mooie plannen heb

Nadat iedereen uitgebrakt oudjaar en één januari weer overleefd had, verscheen op 2 januari de ene na de andere bloglijst met goede voornemens. Ik wilde graag meedoen met dit trending topic maar deed het niet. En waarom? Ik had geen goede voornemens om op te schrijven, die heb ik al jaren niet meer.

Reality check

Het waren altijd lijstjes vol met dagelijkse plannen: meer lezen, meer sporten, meer fruit eten, minder suiker, minder geld uitgeven en ga zo maar. Elk jaar maakte ik ze weer opnieuw en elk jaar stopte ik weer opnieuw halverwege januari. Niet omdat ik het niet volhield maar gewoon omdat ik vergeten was dat ik die onderwerpen op 1 januari dusdanig belangrijk vond om ze op een lijstje te zetten terwijl daarna het leven weer gewoon doorging. Rond 15 januari was het vervolgens elk jaar weer een ‘ohja, die had ik ook nog’-reality check.

En dus besloot ik een paar jaar geleden, niet heel officieel en met veel bombarie maar gewoon voor mezelf om niet meer aan de jaarlijkse goede voornemens te doen. Want waarom niet het hele jaar door jezelf blijven pushen zodat je áltijd het beste uit situaties kan halen? En sindsdien daag ik mezelf elke dag – en dus niet alleen met de komst van het nieuwe jaar – uit om een stap verder te gaan, geen genoegen te nemen met hoe dingen op dat moment zijn en te blijven groeien.

Ik daag mezelf elke dag, dus niet alleen met de komst van het nieuwe jaar, uit om een stap verder te gaan en geen genoegen te nemen met hoe dingen op dat moment zijn.

Dat houdt niet in dat ik elke dag droom over groeien op de zogenaamde ‘carriére ladder’, verhuizen naar wéér een andere stad of op welke manier ik ineens een marathon kan gaan rennen. Het zijn namelijk geen reusachtige doelen die ik dagelijks nastreef, elke kleine verandering op een dag is al een winst ten opzichte van de dag ervoor. Jezelf pushen op verschillende niveaus en niet stil blijven staan, daar draait het om.

Push it. Push it real good

Hoe ik mezelf blijf pushen zonder gek te worden en hoe jij dat ook kan doen?
Goeroe Eva aan het woord:

– Verlaat je comfort zone
Het is lastig groeien als je in het bekende plekje blijft hangen. Wil je meer en wil je spannende dingen op je pad? Dan kan het lonen om jezelf echt de comfort zone uit te duwen. Maak eens een afspraak waar je al weken van te voren zenuwachtig voor bent, waag die gok eens en ga je gevoel achterna!

– Houd in gedachten: jij bent de persoon die het moet doen
Jij bent de enige die zaken in jouw leven direct kan beïnvloeden. Vergeet dat niet. Als je iets graag anders zou zien, ben jíj de persoon die dat moet doen.

– Zet je opties op een rij
Eens in de zoveel tijd krijg ik het op mijn heupen en moet écht alles anders. Maar sommige dingen zijn natuurlijk totaal niet haalbaar in een korte tijd. Ga na waar dat gekriebel precies vandaan komt en kijk wat je (haalbare) opties zijn. Helpt het om op je werk wat dingen om te gooien? Of moet je gewoon wat kleine veranderingen doorvoeren? Lijstjes maken is zóóó 2000 maar blijft voor zulk soort momenten dé oplossing.

– Blijf niet hangen
Lukt het niet? Hoor je keer op keer ‘nee’ op plannen en voorstellen? Laat je niet gek maken!
Bedenk dat je al bezig bent stappen te ondernemen, dat is de positieve insteek waarmee je jezelf kunt blijven pushen. Blijf niet balen dat het niet lukt maar ga rustig na waarom het niet lukt, kijk of je misschien je doel of plan wat moet bijstellen of juist op een andere manier moet benaderen.

– Deel je plannen
Ik kan niet benadrukken hoe ontzettend belangrijk dit punt is. Vooral als je, net als ik, het hele jaar door meer van jezelf probeert te vragen, is het een verademing als je daar met mensen over kan praten. Wees open en eerlijk over je doelen en luister naar hun input. Bedenk wie er goed meedenkt, wie je nog net een stapje verder kan pushen of wie precies weet waar jouw zwaktes liggen en praat met hen.

– Vraag niet te veel
Alles of niets, dat is het altijd een beetje bij mij. Als ik iets doe dan doe ik het vol of niet. Maar zo werkt de wereld niet helemaal, niet met alles in ieder geval. En dus ga ik niet direct van 0 naar 100 maar maak ik ook stapjes naar 5 of 20. Belangrijk om niet direct naar je einddoel te willen en ook tussenstations als een doel te zien. En elk tussenstapje, hoe klein of ogenschijnlijk onbelangrijk dan ook, is er omdat jíj dat wilt en is dus een overwinning op jezelf. Hoera!

Deze zes richtlijnen zijn voor mij echt heel belangrijk om niet te snel tevreden te zijn. Met deze punten in mijn achterhoofd – en nu open en bloot op mijn blog – kan ik mezelf elke dag een beetje verder pushen. En dus geen goede voornemens meer voor mij op 1 januari, ik vergeet op 15 januari niet meer wat ik van plan was maar houd mezelf dagelijks doelen voor. Er zijn grotere plannen in mijn hoofd en die streef ik op de lange termijn na, elke stap die ik onderweg neem is weer een goed voornemen om af te strepen!

Leave a Comment

Comments (40)

 1. Mooi! Dit is ook precies hoe ik er in sta, merk ik. Ik doe niet aan goede voornemens en als ik dat wel deed, hield ik ook ergens halverwege januari wel weer op.. :)

 2. Fijn artikel Eva! Ik doe ook niet aan goede voornemens. Simpel genoeg omdat ik jaren heb gehad dat ze toch niet uitkwamen en ik mezelf daarin zo teleurstelde. En dat wilde ik op een gegeven moment niet meer. Altijd maar die mensen die tegen me zeiden: ‘dit wordt jouw jaar’. Verschrikkelijk vond ik dat (daarom houd ik ook niet zo van oud&nieuw).
  Uit je comfortzone stappen is een moeilijke maar ook heel goede stap. Kijk naar jullie stap om naar Berlijn te gaan, dat is toch echt tof! En ja het had een teleurstelling kunnen zijn, maar dat was het niet. En zonder het te proberen weet je dat nooit. Drie jaar terug stapte ik uit mijn ‘comfortzone’ door naar Amsterdam te gaan. Er te wonen en te studeren. En tot op de dag van vandaag ben ik daar blij mee. Daar heb ik geen 1 januari voor nodig! X

  1. Wat een fijne reactie Karlijn, lief! Oud en nieuw is mede daardoor (plus het vuurwerk) inderdaad ook niet mijn lievelingsfeestje. En je hebt helemaal gelijk, super goed ook dat je de stap naar Amsterdam gewoon gedaan hebt én dat het zo fijn is <3

 3. Push it real good! Haha! Ik wilde eigenlijk ook geen goede voornemens doen, maar had er stiekem dus wel een paar. Dus dacht als ik het nou even vereeuwig op mijn blog, dan kan ik er niet onderuit. Ik hoop dus eigenlijk dat iemand eind januari vraagt “zeg Sanne, ga je nog steeds naar de sportschool?”. En als ik dan dus niet meer sport dan denk ik ‘shit’ en ga ik weer sporten. Ha! Goede gedachtegang toch? :D
  Maar goeroe Eva, goede tips! Push it real good!

  1. Hahaha nou zit ’t liedje dus weer in mijn hoofd Sanne ;) En inderdaad, we kunnen ook best werken als duwtje in je rug hoor, go go go!

 4. Oh, dit vind ik hele fijne punten. Ik ga ze denk ik ergens in een boekje opschrijven! Want ik vind het hele goede richtlijnen. Ofzo. Niet echt richtlijnen. You know what I mean!

 5. Jaaa, go Eva! Mooi streven zo, en veel fijner dan een lijstje voornemens. Ik schreef vorig jaar voor het eerst een lijstje do’s en don’ts: geen voornemens maar een soort #notetoself lijstje met dingen die ik vooral wel en niet wilde doen. En dat varieert van simpele leuke dingen (meer rode lipstick!) tot wat grotere zaken. Met als gevolg dat ik aan het eind van het jaar even heel hard kon lachen bij het teruglezen van die do’s en don’ts én mezelf eigenlijk prima voelde ;)

  1. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste <3
   Ik vind een note to self-lijstje trouwens wel een goede, die mag je ook nog wel eens overslaan ;)

 6. Eigenlijk ben ik het wel heel erg eens. Ik deelde ook geen lijstje.. het voelde niet helemaal goed denk ik. Verlaat je comfort zone, deel je plannen en vraag niet te veel vind ik mooi. Want dat te veel vragen dat doen we tegenwoordig wel snel he? Fijne blog.

  1. Te veel vragen is inderdaad nogal eigen geworden de laatste tijd. Makkelijk om jezelf helemaal gek te maken en te snel vergelijken met situaties van anderen en daardor geen genoegen nemen met kleine stapjes. Het is zo makkelijk om te ver te gaan en te veel te willen terwijl je het meeste gedaan krijgt als je het beetje bij beetje doet.

 7. Mooi Eva! En persoonlijke posts zijn fijn. Vaker. Ik herken mezelf er ook in, maar dat wist je vast al. Ik doe ook niet aan goede voornemens, mooie dromen zijn voldoende. Tot overmorgen chick <3

 8. Ik kon de lijstjes met goede voornemens eigenlijk niet meer zien na twee januari ;) Ik heb ze ook nooit, maar uiteraard wel doelen die ik wil bereiken :) Prima tips!

 9. Volgens mij heb ik nog nooit goede voornemens opgeschreven, dus ik kan me erg goed vinden in deze post. Ik denk ook dat elke dag een klein stapje veel fijner en beter voor je is.

 10. Lieve goeroe Eva, soms moet je mij even herinneren om te blijven pushen hoor. Wat een slim vriendinnetje ben jij! Over een paar jaar sta jij te shinen met een quote op de Happinez jaarkalender!!

 11. De veranderingen die je op andere dagen in het jaar doet, wat voor soort dingen zijn dat dan en blijven die langer dan 15 dagen? (Of niet, maar maakt dat dan niet uit? )

 12. Mooie post! Ik doe ook niet mee aan goede voornemens en dergelijke maar ik maak wel elk jaar op het einde een overzichtje van het afgelopen jaar. Gewoon om even op een rijtje te zetten wat ik dat jaar gedaan en gevoeld heb.

 13. Ik doe ook al een paar jaar niet aan goede voornemens. Ik zie het begin van het nieuwe jaar wel als een soort van ‘schone lei’ om overnieuw te beginnen. Met frisse moed. Maar meer is het ook niet. En verder kan ik me heel erg vinden in wat jij hier schrijft.

 14. Ik ben het met je eens, voornemens zijn lame, je legt jezelf dingen op die niet realistisch zijn. Ik vind het leuk om mijzelf uitdagingen mee te geven, zoals films kijken of boeken lezen, maar om dat nou voornemens te noemen…? Ik stel mezelf per maand doelen, als stok achter de deur, wat je al zegt, je moet het delen, dan helpt je omgeving ook mee. En dat merk ik nu ook. Ik heb voor deze maand als doel om geen eten te verspillen en mijn omgeving doet daar aan mee, eten dingen op die ik niet meer wil of maken inderdaad iets meer of minder eten. Door verbroedering behaal je veel meer!

 15. Goede richtlijnen zijn dit! En je hebt natuurlijk ook gelijk, die goede voornemens verwateren altijd na een paar dagen/ weken weer.
  Zelf heb ik wel wat doelen die ik dit jaar wil bereiken. Omdat ik het fijn vind om aan het eind van het jaar terug te blikken en te kijken wat ik dat jaar heb gedaan en/ of bereikt. Wat overigens niet wil zeggen dat ik daarom de rest van het jaar geen doelen/ voornemens heb. Je kunt altijd de dag plukken en iets veranderen als je dat zou willen. Maar het begin van het jaar vind ik een mooi moment om wat (haalbare) doelen te stellen voor wat ik het komende jaar wil bereiken.

 16. Fijn artikel! Goede voornemens staan al lang in de ijstkast; zoals je zelf al zegt, een paar dagen later ben je al vergeten dat je ze ooit maakte. Als ik iets bedenk moet het ook meteen (als het even kan :P); waarom wachten tot een bepaalde datum?

 17. Mooie blog, heel inspirerend. En dat werkt echt, jezelf regelmatig pushen om een stapje verder te gaan. Ik moest het vorig jaar vanwege een groot project op mijn werk, dus ik moet de uitdaging nu weer zelf zoeken. Ik hou jouw uitdagingen dan ook zeker in mijn achterhoofd, Goeie tips!

 18. Amen sister! Je wist al dat ik een hekel had aan voornemens, ik denk er precies hetzelfde over als jij.
  Maar wauw, wat een mooi lijstje! Die comfort zone moet ik ook echt uit bijvoorbeeld. Ik vind dit een super mooi stuk, vooral heel handig! Ben benieuwd welke dingen je gaat doen! Keep us posted please :D

  En noem me ouderwets, maar ik zweer nog steeds bij lijstjes hoor. De enige manier om die chaos in mijn hoofd – letterlijk – op een rijtje te krijgen. (En bedankt voor het instant liedje in mijn hoofd, vandaag gaat mijn hoofd alleen maar van: “ooh baby baby / ppsssshh aah ppshhh push it”, haha)

 19. Goed stukje zeg! Echt iets wat ik zeker nog eens ga lezen als ik weer eens in een dipje zit of ongemotiveerd ben. Ik probeer mezelf ook vaak een fikse schop onder mijn hol te geven, want ik ken mezelf. Als ik dat niet doe, gebeurt er ook niets.

 20. Mooi lijstje Eva, en daarmee heb je de belangrijke plannen waarmee je jezelf een plezier doet in één klap samengevat, het is een soort van way of life.

 21. Wat een fijne, inspirerende post! <3 Helemaal mee eens, ik heb ook geen 1 januari-doelen. Wel andere doelen, soms per dag of week. En soms een multi-jaren plan. Fijne tips! Erover praten (of schrijven!) ga ik zeker meer doen. Helpt inderdaad :)

 22. Dat delen van je plannen is zeker een verademing, lekker echt maken!
  Verlaat je comfort zone is eigs (hopelijk) waar mijn blog voor staat. Nieuwe dingen doen, reizen, andere koffietentjes in je eigen stad proberen enzovoorts! Leuke plannen meid!

Scroll Up