[:nl]Nadat iedereen uitgebrakt oudjaar en één januari weer overleefd had, verscheen op 2 januari de ene na de andere bloglijst met goede voornemens. Ik wilde graag meedoen met dit trending topic maar deed het niet. En waarom? Ik had geen goede voornemens om op te schrijven, die heb ik al jaren niet meer.

Reality check

Het waren altijd lijstjes vol met dagelijkse plannen: meer lezen, meer sporten, meer fruit eten, minder suiker, minder geld uitgeven en ga zo maar. Elk jaar maakte ik ze weer opnieuw en elk jaar stopte ik weer opnieuw halverwege januari. Niet omdat ik het niet volhield maar gewoon omdat ik vergeten was dat ik die onderwerpen op 1 januari dusdanig belangrijk vond om ze op een lijstje te zetten terwijl daarna het leven weer gewoon doorging. Rond 15 januari was het vervolgens elk jaar weer een ‘ohja, die had ik ook nog’-reality check.

En dus besloot ik een paar jaar geleden, niet heel officieel en met veel bombarie maar gewoon voor mezelf om niet meer aan de jaarlijkse goede voornemens te doen. Want waarom niet het hele jaar door jezelf blijven pushen zodat je áltijd het beste uit situaties kan halen? En sindsdien daag ik mezelf elke dag – en dus niet alleen met de komst van het nieuwe jaar – uit om een stap verder te gaan, geen genoegen te nemen met hoe dingen op dat moment zijn en te blijven groeien.

Ik daag mezelf elke dag, dus niet alleen met de komst van het nieuwe jaar, uit om een stap verder te gaan en geen genoegen te nemen met hoe dingen op dat moment zijn.

Dat houdt niet in dat ik elke dag droom over groeien op de zogenaamde ‘carriére ladder’, verhuizen naar wéér een andere stad of op welke manier ik ineens een marathon kan gaan rennen. Het zijn namelijk geen reusachtige doelen die ik dagelijks nastreef, elke kleine verandering op een dag is al een winst ten opzichte van de dag ervoor. Jezelf pushen op verschillende niveaus en niet stil blijven staan, daar draait het om.

Push it. Push it real good

Hoe ik mezelf blijf pushen zonder gek te worden en hoe jij dat ook kan doen?
Goeroe Eva aan het woord:

– Verlaat je comfort zone
Het is lastig groeien als je in het bekende plekje blijft hangen. Wil je meer en wil je spannende dingen op je pad? Dan kan het lonen om jezelf echt de comfort zone uit te duwen. Maak eens een afspraak waar je al weken van te voren zenuwachtig voor bent, waag die gok eens en ga je gevoel achterna!

– Houd in gedachten: jij bent de persoon die het moet doen
Jij bent de enige die zaken in jouw leven direct kan beïnvloeden. Vergeet dat niet. Als je iets graag anders zou zien, ben jíj de persoon die dat moet doen.

– Zet je opties op een rij
Eens in de zoveel tijd krijg ik het op mijn heupen en moet écht alles anders. Maar sommige dingen zijn natuurlijk totaal niet haalbaar in een korte tijd. Ga na waar dat gekriebel precies vandaan komt en kijk wat je (haalbare) opties zijn. Helpt het om op je werk wat dingen om te gooien? Of moet je gewoon wat kleine veranderingen doorvoeren? Lijstjes maken is zóóó 2000 maar blijft voor zulk soort momenten dé oplossing.

– Blijf niet hangen
Lukt het niet? Hoor je keer op keer ‘nee’ op plannen en voorstellen? Laat je niet gek maken!
Bedenk dat je al bezig bent stappen te ondernemen, dat is de positieve insteek waarmee je jezelf kunt blijven pushen. Blijf niet balen dat het niet lukt maar ga rustig na waarom het niet lukt, kijk of je misschien je doel of plan wat moet bijstellen of juist op een andere manier moet benaderen.

– Deel je plannen
Ik kan niet benadrukken hoe ontzettend belangrijk dit punt is. Vooral als je, net als ik, het hele jaar door meer van jezelf probeert te vragen, is het een verademing als je daar met mensen over kan praten. Wees open en eerlijk over je doelen en luister naar hun input. Bedenk wie er goed meedenkt, wie je nog net een stapje verder kan pushen of wie precies weet waar jouw zwaktes liggen en praat met hen.

– Vraag niet te veel
Alles of niets, dat is het altijd een beetje bij mij. Als ik iets doe dan doe ik het vol of niet. Maar zo werkt de wereld niet helemaal, niet met alles in ieder geval. En dus ga ik niet direct van 0 naar 100 maar maak ik ook stapjes naar 5 of 20. Belangrijk om niet direct naar je einddoel te willen en ook tussenstations als een doel te zien. En elk tussenstapje, hoe klein of ogenschijnlijk onbelangrijk dan ook, is er omdat jíj dat wilt en is dus een overwinning op jezelf. Hoera!

Deze zes richtlijnen zijn voor mij echt heel belangrijk om niet te snel tevreden te zijn. Met deze punten in mijn achterhoofd – en nu open en bloot op mijn blog – kan ik mezelf elke dag een beetje verder pushen. En dus geen goede voornemens meer voor mij op 1 januari, ik vergeet op 15 januari niet meer wat ik van plan was maar houd mezelf dagelijks doelen voor. Er zijn grotere plannen in mijn hoofd en die streef ik op de lange termijn na, elke stap die ik onderweg neem is weer een goed voornemen om af te strepen![:]

Share: