Personal

Vliegangst

Met alle Thailand-posts in het achterhoofd is het tijd om het eens te delen: ik ben bang om te vliegen.

Vanaf het moment dat ik kan aftellen naar de vlucht, sluimert er een knoop in mijn maag, hangt er een soort hamer boven mijn hoofd die elk moment neer kan dalen. Het komt er weer aan. Het is bijna zover. Nog maar vijf dagen. Nog maar vier dagen.. Nog maar drie…

Als het er nog maar twee zijn, word ik zenuwachtig en begin ik moeite te krijgen me op andere dingen te focussen. Normale gesprekken voeren zonder dat mijn hoofd afdwaalt is bijna niet meer mogelijk en ik begin mijn meerdere mantra’s al als een onophoudelijke cirkel op te dreunen in mijn hoofd.

Er vliegen zoveel vliegtuigen op een dag. De piloten willen ook gewoon naar huis. Er gaan zoveel vliegtuigen. Er gaan zo-veel vliegtuigen.

Met zweethanden neem ik plaats op mijn stoel. Ik kan het nog net opbrengen me te ergeren aan de persoon voor me die de stoel te snel en te ver naar achteren doet en vanaf dat moment is het aftellen. Met films op de langere vluchten en met liedjes op de korte. Pas als het lampje ‘riemen vast’ aangaat, kan ik eindelijk weer een beetje rustig ademhalen. We zijn er bijna.

Tijdens onze trip door Azië heb ik zeven vliegtuigen in drie weken gehad. Zeven! Niet dat ik het wilde, ik had al mijn hoop op de nachttreinen gezet maar die waren overvol en dus hadden we geen keus.

Ik ben niet altijd bang geweest. Pas toen we vanwege een onweersbui vast zaten boven Düsseldorf, er onweer in ons vliegtuig sloeg en ik ineens realiseerde waar ik me eigenlijk bevond, ben ik zenuwachtig. En die zenuwen zijn de laatste tijd meer angst te noemen. Ik hoop maar dat het net zo snel weg zal gaan als het ooit gekomen is. Maar tot die tijd blijf ik mijn mantra’s maar herhalen.

Er gaan zoveel vliegtuigen. De piloten willen ook naar huis. Er gaan zoveel vliegtuigen. Er gaan zo-veel vliegtuigen.

Vlieg jij graag of zie je er ook altijd zo tegenop?

Leave a Comment

Comments (20)

 1. Wat stom! Zeker als je zo van reizen houdt… Ik vind het zelf ook niet prettig (zeker niet als je inderdaad eens goed na gaat denken over waar je bent en wat je aan het doen bent) maar het lukt me gelukkig om dat dus ook niet te doen.

  Ik weet niet of je op tips zit te wachten, maar ik gebruik regelmatig de app Headspace om te mediteren en zij hebben speciale vliegangst meditatie. Misschien de moeite waard om eens te proberen?

 2. Maaaaar Eva, je hebt het wel gedaan! TOP!!
  IK ben zelf ook geen fan van vliegen, niet vanwege angst, maar ik pak liever de trein.
  Soms kan het helaas niet anders, gelukkig heb je daarvoor in ruil wel een
  hele toffe vakantie gehad! X

 3. Super stoer dat je het toch hebt gedaan! Het heeft je gelukkig wat moois gebracht (mooie reis), maar het is niet niks om in dat vliegtuig te stappen als je het zo eng vindt.

  1. Lief van je! Ik moet zeggen dat ik er maar niet te veel zo over denk want dan geef ik er voor mijn gevoel te veel aan toe. Gewoon gaan blijven ademen is mijn manier nu, maar dat kost wel flink wat zenuwen.

  1. Ik vind dat we maar een Whatsapp-groepje moeten starten, iedereen die wat angstig is om te vliegen.. kunnen we elkaar een hart onder de riem steken als het weer zover is ;)

 4. Ik heb hoogtevrees en vind vliegen ook niet zo tof. Daarom troost ik mezelf altijd met de gedachte dat als ik neerstort, ik dat ten minste samen met mijn vriend doe. Weird, ja, ik weet het.

  1. Wel een mooie gedachte. Het belangrijkste is ook samen zijn, maar liever nog wel wat langer. Vliegen voelt soms als het lot tarten maar daar moet ik gewoon niet te veel bij stil staan volgens mij.

 5. Hoe geweldig ik het ontdekken van de wereld vind, zo bang ben ik voor vliegen. We gaan over een paar weekjes naar Edinburgh, wat nog wel te doen is. Maar a.s. zomer gaan we voor 4 weken naar Indonesie. Daar zie ik nog best wel tegenop! Ik vind je mantra’s erg goed. Die hou ik mijzelf ook altijd voor! Soms wou ik dat ik dan tijdelijk de toekomst kon voorspellen, zodat ik super relaxed in het vliegtuig kon zitten en oprecht kon genieten van het uitzicht, want dat is zo mooi vaak! Maar ik ben maar al te blij als we weer landen. Ik ben niet altijd bang geweest om te vliegen, pas na een helse vlucht van NYC naar Amsterdam. Niks, lampje seatbelts uit, nee, alle 7 de uren mochten we ingesnoerd blijven zitten. De piloot verontschuldigde zich voor de heftige vlucht, maar jeetje, sindsdien vind ik het ook echt niet meer leuk! Afgelopen vlucht naar Griekenland was overigens wel echt super goed. Geen turbulentie op de heenweg en maar een heel klein beetje op de terugweg. Dus dat was wel zo prettig!

 6. Ik heb geen vliegangst, maar kan niet zeggen dat ik helemaal ontspannen in het vliegtuig zit. Als zakt de spanning wel naarmate ik er langer in zit. Dan begin ik te wennen en ontspan ik wel. Vooral niet teveel erbij stil staat dat je kilometers hoog in de lucht zit. En wat mij ook wel helpt is van die feitjes over vliegtuigen opzoeken. Dat een vliegtuig bijvoorbeeld zoveel meer turbulentie aankwam dan ooit in de praktijk gemeten. Geeft me een wat fijner gevoel :)

Scroll Up