“Leipzig is het nieuwe Berlijn!” die uitspraak heb je vast al eens voorbij horen (of zien) komen. Een veelgemaakte claim die vooral wijst naar het alternatieve, rauwe van Leipzig tegenover het nieuwe toerisme van Berlijn. Als 1-jarige Berliner was ik dus wel érg benieuwd naar ‘het nieuwe Berlijn’ en besloten we eens een kijkje te nemen in Leipzig.

In Duitsland zijn busreizen erg in opkomst, voor 9 euro reis je van Berlijn naar elke willekeurige stad in het land. Een weekend weg naar Hamburg, Keulen of in dit geval Leipzig is dan ook geen gigantische kostenpost en kan dankzij de grote hoeveel bussen vaak last-minute zelfs geboekt worden.

Vanuit ons fijne hotel liepen we in een kleine tien minuten naar het centrum van Leipzig waar direct een bijzonder soort rust over me heen viel. De drukte van Berlijn lag overduidelijk achter me en het kalme ritme van Leipzig was een aangename afwisseling. Door de opbouw van de stad, het kleine centrum met de bijzondere oude gebouwen en daaromheen wijk na wijk met zijn eigen identiteit kwam het echte vakantiegevoel van de zomers in Frankrijk weer even terug. Ik had geen idee dat ik zo verlangde naar oude kerken en raadhuizen.

Spinnerei

Een van de bijzondere oude gebouwen in Leipzig is de Spinnerei, een oude spinnerij die nu dienst doet als groot creatief terrein. Je vindt er onder meer gallerijen, ateliers en workshop-ruimtes. Ga hier zeker langs als je in Leipzig bent want de creativiteit is aanstekelijk en om elke hoek en in elk klein gebouwtje zit weer iets nieuws verstopt.

Leipzig Spinnerei
Spinnereistraße 7

Karl-Liebknecht-Straße

Vanuit de Spinnerei kan je gemakkelijk de bus pakken naar het eind van de Karl-Liebknecht-Straße, liefkozend de KarLi genoemd. De grote straat ligt in de opkomende wijk Südvorstadt en in en om de KarLi zijn veel nieuwe hotspots te vinden, denk aan fijne cafe’s waar je voor een gigantische brunch aan het juiste adres bent, mooie winkeltjes vol unieke items en op elke hoek van de straat bijzondere street-art. Klinkt bekend? Een vergelijking met Berlijn is inderdaad niet heel raar.

Cultuur en geschiedenis

Na een dag winkelen op zoek naar wat cultuur en geschiedenis? Huur een fiets en rij naar het oosten van de stad. Daar vind je, aan de Prager Straße, het Monument to the Battle of the Nations, oftewel het Völkerschlachtdenkmal. Dit gigantische monument herdenkt de Slag bij Leipzig, waar in 1813 de legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden tegenover het leger van Napoleon stonden en gedurende drie dagen vochten voor de toekomst van Europa. Er stierven ruim 110.000 mensen. Op dat slagveld staat nu het indrukwekkende Völkerschlachtdenkmal.

Völkerschlachtdenkmal
Straße des 18. Oktober 100

Vanaf het monument kan je met een leuke fietstocht door het westen van de stad, via de August-Bebel-Straße, naar het Museum in der Runden Ecke fietsen. Dit museum is gevestigd in het oude hoofdkantoor van de Stasi en behuist alles over de geschiedenis van de Stasi in Duitsland en specifiek Leipzig. De kamers zijn nog precies zoals ze waren toen de Stasi het gebouw had betrokken en de oude sfeer in combinatie met bizarre afluisterapparatuur, documenten van vroeger en verhalen van gevangenen en slachtoffers maakt het Museum in der Runden Ecke niet een van de zoveel Stasi-museums maar een echte must-visit. Ga langs en duik in de geschiedenis van Leipzig en de Stasi.

Museum in der Runden Ecke
Dittrichring 24

Extra tips

– Kijk voor overnachtingen eens bij PentaHotels, deze keten heeft geen schattige kleine pensions maar een centraal gelegen, groot, luxe hotel in Leipzig. Ik ben normaal echt niet van de ketens en zou ze ook nooit aanraden maar deze bedden én het gigantische ontbijt waren zo overweldigend dat ik hier morgen zo weer zou willen slapen!
– Wil je de stad op de fiets verkennen? Installeer dan voor je vertrek de app van NextBike, hiermee kan je honderden fietsen in de stad reserveren en gebruiken. Zo’n verademing in vergelijking met het fietsenhuur-systeem in Berlijn!
– Als je het Völkerschlachtdenkmal bezoekt, loont het echt om een entreekaartje te kopen en daarmee het monument van binnen (en boven) te zien. De klim is flink maar echt de moeite waard.
– Voor biertjes duik je het knusse Barfußgäßchen in, een steegje met allemaal fijne cafe’s en restaurantjes.
– Op zondag is, net als in de rest van Duitsland, bijna alles dicht, de ideale dag voor een fietstochtje dus ;)

Het nieuwe Berlijn? Zeker niet, maar fijn is het wel.. Perfect voor een weekend weg en daar is Berlijn eigenlijk toch iets te groot voor. Klein Berlijn, zou ik het liever noemen.

Share: