De rooskleurige reisverhalen vliegen je om de oren, iedereen heeft de meest geweldige tips en avonturen, de beste hotspots om te delen en alles is positief. Ik doe hier ook graag aan mee, het is tenslotte veel leuker om positieve blogposts te schrijven, maar in deze post gaat het even anders. Ik deel 4 steden die tegenvielen, waar mijn hart niet direct gestolen werd en waarvan ik de lyrische verhalen niet helemaal snap.

Eerder schreven Tea en Ivo al over hun niet-zo-geslaagde citytrips en tijdens het lezen van hun posts, kwam er al snel een lijstje naar boven van steden die mij teleurstelden. Ze verdienen keer op keer een tweede kans maar onder meer Praag, Keulen, Stockholm en Görlitz vielen ontzettend tegen!

1. Praag

Praag is de eerste buitenlandse trip die Joppe en ik samen maakten en heeft veel voors, maar minstens zoveel tegens. Het was mijn cadeautje aan Joppe voor zijn verjaardag en de roadtrip die we maakten naar de Tsjechische hoofdstad was memorabel, maar toen we eenmaal in de stad waren, verdwaalden we in een groot toeristisch doolhof.

Het hotel waarin we verbleven leek perfect, de locatie lag net iets boven het Old Town Square, en was luxer dan we normaal zouden boeken, ideaal voor een speciaal weekendje weg. Maar juist omdat het ons eerste buitenlandse tripje was en omdat we zo dichtbij het toeristische centrum verbleven, was ons hele weekend gevuld met de toeristische highlights. Niet bepaald de ideale manier om de stad écht te leren kennen.

Gelukkig gaan we dit weekend terug om Praag een tweede kans te geven!

2. Keulen

Keulen viel mee en tegen tegelijkertijd. We wonnen tickets om met de trein van Arnhem naar Keulen te gaan die we, door een speling van het lot, gebruikten om tijdens de carnavals-periode te gaan, een flinke fout. Niet alleen was het behoorlijk slecht weer maar ook stonden alle café’s en restaurants die we van te voren hadden uitgezocht, totaal in het teken van carnaval, niet helemaal onze stijl.

Uiteindelijk was het een erg leuk weekend en hebben we veel van de stad kunnen zien, maar ik zou nog graag eens teruggaan om wat meer de alternatieve kant te ontdekken.

3. Stockholm

Het was 2010. Ik was net 22 en ging met mijn toenmalige vriend naar Stockholm. Een stad waar ik al lang eens heen wilde maar eigenlijk helemaal geen geld voor had. Het weekend bestond dan ook voornamelijk uit slenteren, geen hippe designerwinkeltjes, geen mooie koffiezaakjes, geen bijzondere restaurants, maar wandelen en koffie drinken Starbucks. Ik geloof van Stockholm helemaal dat het veel meer te bieden heeft, en die periode dat ik voor koffie naar Starbucks ging, is ook voorbij. Snel eens terug dus!

4. Görlitz

Oh Görlitz, mijn laatste slechte eerste indruk. Dat we deze Duitse stad bezochten, heeft nogal een bijzondere reden. Ik zat een keer in de Sbahn van werk terug naar huis en een man naast me vroeg of ik The Grand Budapest Hotel, die op dat moment in de bioscoop draaide, al had gezien. Als groot fan van Wes Anderson, was mijn antwoord natuurlijk volmondig ‘ja!’ en hij vertelde over zijn bezoek aan Görlitz. Görlitz is decor voor de film geweest en de sfeer van The Grand Budapest Hotel zou in de hele stad voelbaar zijn. Mijn interesse was gewekt en de stad kwam op mijn travel wishlist.

Op de terugweg van Wroclaw naar Berlijn, verscheen Görlitz op de borden. Het was slechts een kleine omweg naar huis en we hadden de tijd, het perfecte moment dus om de stad, die al zo lang op mijn lijstje stond, te bezoeken! Eerlijk gezegd hadden we dat beter niet kunnen doen… Het was zondag en dus was, zoals vrijwel overal in Duitsland was, in Görlitz alles gesloten. Slenteren door de verlaten straten was fijn, maar nergens voor een kopje koffie kunnen neerstrijken, geen hapje te kunnen eten of de levendigheid in de stad te zien, zorgde er toch voor dat Görlitz bij lange na niet de dromerige stad was die ik dacht dat het zou zijn. Dat de gevoelstemperatuur min tien was, hielp ook niet echt mee. Laten we dus in de zomer maar eens teruggaan, genieten van biertjes op het terras en de mooie roze gebouwen versierd zien worden door de zonnestralen.

Ken jij dit gevoel? Welke steden vielen voor jou tegen?

Share: