Volgens mij roep ik al vanaf de eerste post over Sofia, dat ik vooral uitkijk naar het delen van de foto’s van Buzludzha en onze tour naar het Rila klooster. De eerste volgt snel, maar de kleine roadtrip naar het Rila klooster wil ik hierbij graag met je delen. Dit klooster is volgens mij een van de meest gefotografeerde plekken rondom Sofia en wij wilden hem dan ook echt niet overslaan. Met een gehuurde auto besloten we echter om ook vooral van de route nog wat bijzonders te maken en onderweg ontdekten we een junkyard met Stalin, versleten Trabantjes en talloze oude televisies.

travel roadtrip sofia

travel roadtrip bulgaria

Roadtrip

Het Rila klooster kan je op een aantal verschillende manieren bereiken vanaf het centrum van Sofia. Zo rijden er bussen, kan je met een georganiseerde tour gaan of juist een kleine mini-bus boeken. Wij kozen er echter voor om zelf een auto te huren omdat we zo kunnen genieten van het onderweg zijn.

Wil je ook een auto huren? Denk er dan over om dit op het vliegveld te doen, dit is wellicht iets duurder dan bij een zaakje in het centrum maar het voelt betrouwbaarder (alle grote organisaties zijn er te vinden) en de openingstijden zijn flexibeler waardoor je vaak ook ’s avonds laat of op zondag je auto kunt ophalen of terugbrengen.

travel sofia rila klooster

travel sofia rila klooster roadtrip

Vintage junkyard

Een van de redenen om met een auto naar Rila klooster te gaan, is een bezoekje aan deze junkyard. Alhoewel die term hem geen eer aan doet, je vindt er namelijk niet alleen oude auto’s en motors maar ook naoorlogse kleding en propaganda, vintage televisies en radio’s en veel gebruiksvoorwerpen die nu in een vintage winkel niet zouden misstaan.

Je kijkt er echt je ogen uit. Alles dat je ziet, is de privécollectie van eigenaar Billy. Hij heeft jarenlang alles verzameld wat op z’n pad kwam en doet dat nog steeds actief, je vindt ook veel van zijn projecten op het terrein, auto’s waar hij nog aan klust of items die opgeknapt worden. Entree is gratis maar een donatie is welkom.

Als je met de auto vanuit Sofia naar Rila rijdt, kom je door het dorpje Kocherinovo. Vlak voordat je dit dorp uitrijdt, zie je aan je linkerkant een rood hek, daar mag je naar binnen!

tips sofia rila klooster

roadtrip rila klooster

Rila klooster

Het Rila klooster is een must om te bezoeken als je in Sofia bent. Het meest fotogenieke klooster is één van de vele dagtripjes die vanuit de stad de moeite waard zijn. Met haar gestreepte gebouwen, hoge bergen en bijzondere ligging, waan je je even in een sprookje.

In combinatie met het Rila klooster is een bezoek aan de Seven Rila Lakes bijna onmisbaar, deze zeven meren liggen hoog in de bergen en zijn een, schijnbaar, prachtige wandelroute. Schijnbaar, want onze timing was niet helemaal geweldig en de skilift naar boven, was al gesloten toen wij om vier uur het terrein op kwamen. Kleine tip is dus om alles goed te plannen, maar ik ben stiekem allang blij dat ik nog een excuus heb om weer eens terug te gaan!

Roadtrip from Sofia to the Rila Monastery
Share: