Het zal geen verrassing zijn dat ik liefhebber ben van verlaten gebouwen, maar daarnaast heb ik ook een grote voorliefde voor de communistische bouwstijl. Dus toen ik hoorde dat op drie uur rijden van Sofia het verlaten communistische monument Buzludzha stond, kwam deze direct op onze to-do list te staan voor ons bezoek aan Bulgarije!

Zoals ik eerder al schreef, huurden wij in Sofia een auto voor een aantal tripjes buiten de stad. In de omgeving van de stad is namelijk ontzettend veel te ontdekken. Zo kan je naar het Rila klooster, de Seven Rila Lakes en een bijzondere junkyard. Maar het dagtripje waar ik het meeste naar uitkeek, was die naar het verlaten monument Buzludzha.

Terwijl we met onze auto dieper en dieper de bergen in reden, zagen we af en toe in onze ooghoek de UFO van Bulgarije opdoemen. Vanaf de eerste keer dat ik hem zag, kreeg ik kippenvel, zo groots torende hij boven het landschap uit. De berg werd steeds steiler en na een flinke klim eindigden we aan de voet van Buzludzha. Er stond nog één auto, een grote 4×4 die de rit waarschijnlijk iets makkelijker overleefd had.

Sofia Abandoned Buzludzha
Sofia Abandoned Buzludzha

Zwart gat

Mijn doel van dit bezoek was om in het hoofdgebouw te komen. De foto’s die ik hiervan had gezien, waren al zo indrukwekkend dat ik niet kon wachten om het met eigen ogen te zien. Er deden echter online ook al verhalen de rondte dat alles hermetisch afgesloten was en je dus met geen mogelijkheid meer binnen kon komen. Zelfs de georganiseerde tours konden je niet meer garanderen dat je een blik in het gebouw kon werpen.

We liepen rustig om de UFO heen, op zoek naar een mogelijke ingang. Af en toe hoorden we vaag wat stemmen maar we konden niet plaatsen waar deze vandaan kwamen. Aan het eind van onze zoektocht zagen we dat een stuk van een betonplaat was afgebroken waardoor er een gat in de grond was gecreëerd.

Buzludzha verlaten bezoeken

Verstand

Zonder zaklamp was het lastig om een beeld te vormen van de diepte, konden we ons hier gemakkelijk in laten zakken of was het dieper dan het leek? De stemmen van binnen kwamen dichterbij en na een paar minuten verschenen vier Amerikanen uit het gat.

Zij vertelden ons tot in detail hoe we ons het beste konden laten zakken en hoe ver we vervolgens nog in het donker, door het bouwafval, moesten lopen totdat we bij een deur zouden komen naar de grote hal. Met onze All Stars en hun dunne zooltjes, een gebrek aan zaklamp en het gammele elastieken touw waar we ons aan moesten laten zakken, was het geen ideale situatie en mijn verstand nam het over. De binnenkant van Buzludzha zou voor ons nog verborgen blijven, maar gelukkig was de buitenkant de trip al meer dan waard!

Ik zal me niet wagen aan de uitgebreide geschiedenis van de UFO van Bulgarije, daar kan je hier meer over lezen. 

Buzludzha bulgarije bezoeken
Buzludzha sofia
Buzludzha bezoeken
Bezoek Buzludzha Sofia
Bezoek Buzludzha Sofia
Share: