Krakow in Polen traveltips in beeld

Het is al even geleden maar met het zien van de foto’s komt de liefde ook weer in één keer terug. Krakau is niet het eerste en ook zeker niet de laatste stad van Polen die we bezochten, maar wel de eerste waar we sowieso nog een paar keer naar terug willen keren. In deze post deel ik je wat van mijn tips voor Krakau, dingen die je écht niet mag missen.

Krakau heeft een prachtige mix van oud en nieuw. De facades van de oude woningen steken prachtig af tegenover de nieuwere flats. Net als in Berlijn heeft de Tweede Wereldoorlog ook in Krakau zeker zijn sporen achter gelaten. Je moet goed zoeken wil je, vooral in het oude getto, een gebouw vinden zonder kogelgaten. Maar natuurlijk niet alleen optisch heeft de oorlog nog steeds impact op te stad, de geschiedenis is ook bijna overal nog voelbaar.

krakow travel
krakow polen

Kazimierz

We starten ons verblijf in Krakau in Kazimierz (een tip van Dennis van BezoekKrakau.nl). Het oude getto laten we nog een dagje rusten om de oude Joodse wijk eerst rustig te leren kennen. Kazimierz begon als klein dorp, net onder de rook van Krakau maar werd in de 18e eeuw onderdeel van de grotere stad. In de Tweede Wereldoorlog werden alle joden naar het getto, ten zuiden van de rivier, verbannen.

De wijk Kazimierz was daardoor na de oorlog een vervallen wijk waar niemand wat te zoeken had. Tot in de jaren negentig de film Schindler’s List werd opgenomen, dit trok veel bezoekers naar de oude wijk. Sindsdien kroop Kazimierz langzaam maar zeker op en ondertussen is het een van de hipste plekken van Krakau. Vergis je niet, er is nog veel verval te zien en je stuit vrijwel overal op de nalatenschap van de oude, Joodse bewoners, maar de rooskleurige toekomst, steekt daar positief tegen af.

Krakau oude stad

Oude Getto

Het oude getto, aan de overkant van de rivier, is de plek waar de nazi’s de Poolse joden naartoe verbanden om daar onder erbarmelijke omstandigheden te leven. Uiteindelijk zijn ook vanuit hier grote razzia’s gehouden en hebben ze vanuit een plein in het midden van het getto, vele joden naar concentratiekampen als Auschwitz vervoerd.

Dit plein staat nog altijd stil bij de horror die er heeft plaatsgevonden. Ter nagedachtenis van de geschiedenis, is er op Plac Bohaterow Getta een monument, bestaande uit 33 ijzeren stoelen, geplaatst. Deze lege stoelen, staan symbool voor de leegte die de wijk ervoer na de uiteindelijke ontruiming in maart 1943. Elke stoel staat voor duizend slachtoffers die werden weggevoerd.

Grenzend aan dit plein vind je het bijzondere Apteka Pod Orlem. Deze apotheek was in handen van de Pool Tadeusz Pankiewicz, toen het getto ontstond werd hij gedwongen weg te gaan zodat er enkel joden zouden leven, maar hij weigerde en bleef. Op deze manier, door dit verzet, heeft hij vele joden gered. Zijn verhaal vertelt hij in het museum dat nu in de apotheek is gekomen. Meer over het bijzondere verhaal van Pankiewicz kan je op bezoek Krakau lezen.

Reistips Krakau
Travel tips Krakau
Tips Krakau

Vlooienmarkt

Een andere tip die wij van Dennis kregen, was om naar de vlooienmarkt te gaan die zondagochtend van zes tot negen uur plaatsvond. Met kleine oogjes en een opkomende honger, het ontbijt in ons hotel startte pas na acht uur, wandelden we een half uurtje van ons hotel in Kazimierz naar de vlooienmarkt net buiten de stad. Een ontwakende stad is altijd een van mijn favoriete dingen om te zien, maar vaak missen we dit omdat we beiden graag uitslapen, nu met de vlooienmarkt en zijn bizarre openingstijden was het echter een must om op tijd het bed uit te gaan. En wat hebben we dat graag gedaan!

Begrijp me niet verkeerd, het was qua vintage finds verre van een succes, maar we keken onze ogen uit door alle pracht en praal (en ook vooral véél zooi) dat de Polen aanboden.

Vlooienmarkt Krakau Polen
bezoek krakau in Polen

Tips Krakau

Natuurlijk zijn er nog duizendeneen tips om met je te delen maar ik zal het proberen kort te houden, het internet staat per slot van rekening al bol van informatie en stiekem sta ik vooral te popelen om de foto’s van onze urbex-middag te delen.

 • Bunkier café
  Dit schattige café ligt net buiten het centrum van Krakow en is zeker een bezoekje waard. Lees meer op The Boho Guide!
 • Zenit
  Het café Zenit, met een sexy 20’s vibe, lag toevallig naast ons hotel in Kazimierz en dat kwam wel goed uit, want we hebben hiervoor meermaals ons hotelontbijt laten staan. De ontbijtjes die Zenit serveert zijn namelijk onwijs goed. Ook hiervoor meer op The Boho Guide!
 • Schindlers museum
  Voor iets meer geschiedenis, bezoek het Schindlers museum. Trek er wel aardig wat tijd voor uit, want het is niet alleen vrij groot en uitgebreid, maar ook erg indrukwekkend en je zal even tijd nodig hebben om bij te komen.
 • Tytano
  Dit gebied in het noorden van de stad is een waar bolwerk van leuke cafés, restaurants en mooie winkels. Heel voorzichtig zou je het een soort RAW-gelande (die in Berlijn) in het net kunnen noemen.

Voor meer tips over Krakau, kan je terecht op BezoekKrakau.nl. Deze twee Nederlanders zijn een aantal jaar geleden naar Krakau verhuisd en schrijven al hun tips op deze website, daarnaast zijn zij ook de auteurs van 100% Krakau, dus je bent sowieso aan het juiste adres!

Travel Tips Polen Krakau
Share: