Travel & hotspots

Teufelsberg Berlin

Een échte abandoned is Teufelsberg niet met de kunstenaars die daarin gehuisvest zijn en de rondleidingen die meerdere keren per dag gegeven worden. Maar toch past hij wel zeker in dat rijtje thuis dankzij de heftige geschiedenis en de spectaculaire locatie.

Teufelsberg is een heuvel in West-Berlijn, herkenbaar door de radarbollen die je vanuit verschillende delen in de stad duidelijk kan zien. De hoogte dankt de bult aan het puin van Berlijn dat de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog op deze plek verzamelden.

Teufelsberg - must do in Berlin-002

De Amerikaanse geheime dienst bouwde eind jaren vijftig een groot afluisterstation bovenop Teufelsberg, vandaar de grote, witte radarbollen die je nog steeds kan zien. Na de val van de muur is de afluisterapparatuur verwijderd en sindsdien heeft de berg verschillende (tijdelijke) bestemmingen gehad. Zo zouden er hotels en appartementen op de heuvel gebouwd worden, is er een plan geweest om er een museum te openen en ga zo maar door.. Maar uiteindelijk kwam daar niks van terecht, mede dankzij een gebrek aan geld of plannen die met elkaar strookten.

Tot begin september van dit jaar functioneerde Teufelsberg als creatieve broedplaats. Verschillende kunstenaars hadden toegang om ruimtes als atelier te gebruiken, anderen kwamen regelmatig naar de bijzondere gebouwen om daar kunstwerken op de muren te spuiten. Met ingang van 1 september is dit contract echter afgelopen en zijn alle ruimtes ontruimd. Toch wilde ik jullie mijn foto’s niet onthouden, het was (en is) een bijzondere plek om eens rond te lopen en laten we hopen dat er snel nieuwe plannen ontstaan die zorgen dat de locatie weer optimaal benut wordt!

Blijf op de hoogte van de plannen rondom Teufelsberg op deze Facebook-pagina

Teufelsberg - must do in Berlin-003

Teufelsberg - must do in Berlin-004

Teufelsberg - must do in Berlin-005

Teufelsberg - must do in Berlin-006

Teufelsberg - must do in Berlin-007

Teufelsberg - must do in Berlin-008

Teufelsberg - must do in Berlin-009

Teufelsberg - must do in Berlin-010

Teufelsberg - must do in Berlin-013

Teufelsberg - must do in Berlin-012

Leave a Comment

Comments (11)

    1. Thanks Lonneke! En zulk soort plekken zijn gelukkig heel veel aanwezig hier, perfect voor een middag veel te veel foto’s maken en rondstruinen.

  1. Het ziet er zo tof uit! Ik ben in 2013 eerder in Berlijn geweest, maar niet zozeer aan de westkant. Nu ga ik in februari 2016 weer (ik kan niet waaaaachten), en ik word echt heel blij van artikelen over fijne plekjes/tips. Hele mooie foto’s ook.

    1. Wat een heerlijk vooruitzicht! Ben heel erg benieuwd wat je allemaal gaat doen en wat je al op de planning hebt staan :)

  2. Wat onwijs gaaf!! Ik ben zelf niet zo’n fan van Berlijn (I’m more a London & Sydney girl), maar dit spreekt me ontzettend aan. Als ik toevallig weer eens die kant op ga, ga ik dit onthouden. Super bedankt voor de leuke tip.

    1. Geef dan zeker even een seintje want er zijn nog zoveel meer van zulke plekken in en om de stad! Ik was zelf ook altijd meer van Londen maar Berlijn heeft het zeer snel ingehaald, zeker toen ik er wat vaker kwam en meer de tijd had om de wijken te verkennen en de speciale kanten van de stad te ontdekken :)

Scroll Up