Een échte abandoned is Teufelsberg niet met de kunstenaars die daarin gehuisvest zijn en de rondleidingen die meerdere keren per dag gegeven worden. Maar toch past hij wel zeker in dat rijtje thuis dankzij de heftige geschiedenis en de spectaculaire locatie.

Teufelsberg is een heuvel in West-Berlijn, herkenbaar door de radarbollen die je vanuit verschillende delen in de stad duidelijk kan zien. De hoogte dankt de bult aan het puin van Berlijn dat de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog op deze plek verzamelden.

Teufelsberg - must do in Berlin-002

De Amerikaanse geheime dienst bouwde eind jaren vijftig een groot afluisterstation bovenop Teufelsberg, vandaar de grote, witte radarbollen die je nog steeds kan zien. Na de val van de muur is de afluisterapparatuur verwijderd en sindsdien heeft de berg verschillende (tijdelijke) bestemmingen gehad. Zo zouden er hotels en appartementen op de heuvel gebouwd worden, is er een plan geweest om er een museum te openen en ga zo maar door.. Maar uiteindelijk kwam daar niks van terecht, mede dankzij een gebrek aan geld of plannen die met elkaar strookten.

Tot begin september van dit jaar functioneerde Teufelsberg als creatieve broedplaats. Verschillende kunstenaars hadden toegang om ruimtes als atelier te gebruiken, anderen kwamen regelmatig naar de bijzondere gebouwen om daar kunstwerken op de muren te spuiten. Met ingang van 1 september is dit contract echter afgelopen en zijn alle ruimtes ontruimd. Toch wilde ik jullie mijn foto’s niet onthouden, het was (en is) een bijzondere plek om eens rond te lopen en laten we hopen dat er snel nieuwe plannen ontstaan die zorgen dat de locatie weer optimaal benut wordt!

Blijf op de hoogte van de plannen rondom Teufelsberg op deze Facebook-pagina

Teufelsberg - must do in Berlin-003

Teufelsberg - must do in Berlin-004

Teufelsberg - must do in Berlin-005

Teufelsberg - must do in Berlin-006

Teufelsberg - must do in Berlin-007

Teufelsberg - must do in Berlin-008

Teufelsberg - must do in Berlin-009

Teufelsberg - must do in Berlin-010

Teufelsberg - must do in Berlin-013

Teufelsberg - must do in Berlin-012

Share: