Het maakt niet zoveel uit welk seizoen het is, deze linzensalade is werkelijk áltijd lekker. Het is vaak zo dat salades wat zomers aan doen, maar deze kan perfect het hele jaar door gegeten worden. Stiekem is de hoofdrolspeler van deze linzensalade niet eens de linzen, maar de gepofte knoflook. Klik snel door om te leren hoe je dat kan maken!
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar linzen hadden bij mij altijd zo’n supermuffe uitstraling, maar de afgelopen paar jaar ben ik he-le-maal om. De verscheidenheid in soorten en de talloze gerechten die je ermee kan maken, hebben er echt voor gezorgd dat ik nu een regelrechte linzen-fan genoemd kan worden.
En ik beloof je, mocht ook jij nog twijfelen over linzen, na deze frisse linzensalade denk je er ook anders over!
Linzensalade met gegrilde groente
Gegrilde groentes maken elke salade nét een beetje meer luxe en spannender. En in deze linzensalade gaat aardig wat gegrilde groente. Ik heb gekozen voor broccoli, een puntpaprika, wat cherrytomaatjes en twee rode uien. Deze combinatie ziet er niet alleen op je bord super feestelijk uit (lekker kleurrijk!) maar heeft ook veel verschillende texturen en smaken.
Wist je trouwens dat je broccoli écht heel erg goed in de oven kan bakken?! Ik denk dat ik hier een jar of twee geleden achter kwam en ik vind het uit de oven misschien nog wel lekkerder dan gewoon gekookt. Door het garen in de oven blijven de smaken beter behouden én wordt het extra knapperig. Maar daarnaast kan je het natuurlijk nog wat extra op smaak brengen door bijvoorbeeld chili flakes of paprikapoeder mee te grillen.
Gepofte knoflook
Ook al zijn die gegrilde groentes toppers in dit recept, de echte show wordt gestolen door de gegrilde groente. Deze bak je namelijk met de groente mee in de oven. En het is niet weinig ook, je gebruikt een hele bol! Door hem in te pakken in aluminiumfolie, krijgt hij een soort jasje om in te garen en dat gebeurt dan ook. Het gevolg is een zachte knoflook waar ook de scherpe smaak van verdwenen is en die bijna zoetig is geworden. Perfect om een dressing mee te maken, en dat is dan ook precies wat we gaan doen!

Receptvideos
Ik weet het, ik weet het.. het wordt ondertussen een beetje oud maar wist je dat ik ook een YouTube-kanaal heb waar ik al mijn recepten deel? Je ziet daar alle recepten stap voor stap uitgevoerd, wel zo handig!
Ben je nog niet geabonneerd? Doe dat dan snel!
En als je deze heerlijke salade maakt, laat het me dan gerust weten via Instagram, vind ik altijd super leuk om te zien!

Linzensalade met gegrilde groente (vegan)
Equipment
- Oven
- 2 ovenschalen
Ingrediënten
- 190 gr linzen bruine of groene
- 1 broccoli
- 1 puntpaprika
- 2 rode uien
- 2 takjes cherrytomaten
- 1 knoflook hele bol
- Rucola
- 2 citroenen
- Granaatappelpitjes voegt wel wat toe, maar niet onmisbaar
- 1 eetlepel agave siroop
- 4 theelepels groentebouillon
- Olijfolie
- Chili flakes naar smaak
- Zout & peper
Instructies
- Snijd de rode uien in dunne ringen.
- Doe dit samen met de tomaten in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met wat zout en peper.
- Pak de knoflookbol in in een velletje aluminiumfolie (knijp de bovenkant goed dicht) en zet deze in dezelfde ovenschaal.
- Neem een tweede, iets grotere ovenschaal en doe hier de roosjes broccoli en (in stukjes gesneden) puntpaprika in.Weer wat olijfolie eroverheen en wat chili flakes en zout.
- Schuif beide ovenschalen in de voorverwarmde oven en bak de groentes in 40 minuten gaar.
- Haal de knoflook uit het folie. Pel de tenen en druk de zachte knoflook met de zijkant van een mes fijn op een snijplank.
- Doe de knoflook in een schaaltje of maatbeker, voeg hier het sap van 1,5 a 2 citroenen aan toe en de agave siroop. Even mixen en je dressing is klaar!
- Bouw je salade op met als basis rucola, daarna de linzen, de gegrilde groente, dressing en wat granaatappelpitjes.
Video
FAQ linzensalade
Ja. Je kan deze salade echt niet goed met rode linzen maken. Bruine of groene linzen blijven steviger als ze gekookt zijn. Hierdoor behouden ze hun bite en zijn ze dus perfect om voor een salade te gebruiken.
Ja hoor! Je mag helemaal losgaan met alle soorten groente die je toevoegt aan de salade. Heb je bijvoorbeeld alleen ‘normale’ paprika, gebruik je die gewoon. Ook aubergine of courgette zijn erg lekker in plaats van (of naast) de broccoli. Onthoud wel dat de dressing vrij intens van smaak is, dus groene asperges zouden bijvoorbeeld niet zo geslaagd zijn, omdat de dressing dan overheerst.
Normaal zou je de linzen in wat gezout water koken. Maar door het koken in bouillion krijgen ze wat meer smaak en worden ze wat minder stoffig. Als je nou geen bouillion in huis hebt, kan je ook zout gebruiken.
De agavesiroop zit als ‘zoetje’ in de dressing. Als je geen agavesiroop in huis hebt, maar bijvoorbeeld wel honing of ahornsiroop, kan je dat ook gebruiken. Ik zou het niet weglaten. Vervangen door een schepje suiker is ook niet echt een succes.
Je kan eigen alles van te voren klaar maken. Gril de groentes, kook de linzen en maak de dressing en zet de salade pas in elkaar als je hem wil eten. Op deze manier blijft hij lekker fris als je hem opdient.
Hij is het allerlekkerst op dezelfde dag. Maar ook de dag erna is hij nog lekker! Ik maak vaak een beetje extra om hem op dag één als diner te eten en voor dag twee een lunch te hebben met wat verse rucola en cherrytomaten erbij.
