Oh my, oh my.. mijn ontbijtjes zijn echt delish sinds ik begonnen ben met het maken van mijn eigen granola. Ik startte met een heftige chocolade granola maar ben sinds een half jaar helemaal fan van deze simpele golden granola, en het beste? Hij is nog vegan ook!

Naar recept gaan

Nieuw nieuw nieuw!

Dit is niet zomaar een recept, maar de eerste met een embedded video! OMG! Ik ben hier echt heel excited over en heb nog zóveel leuke plannen voor filmpjes, maak je borst maar nat! Of beter: abonneer je op mijn kanaal om op de hoogte te blijven </schaamteloze plug>.

Granola maken

Eigenlijk is granola het ideale ontbijt voor iedereen, je kan het namelijk volledig naar wens aanpassen en eten met wat jij het lekkerste vindt. Zo houd ik bijvoorbeeld niet van hazelnoten en walnoten dus maak ik gebruik van amandelen en andere pitten, maar je kan die dus prima omwisselen, zo fijn!

Zoals ik al zei begon ik mijn granola-avontuur met een heftige chocolade versie. Niet alleen bleek cacao niet mijn ideale ontbijt ingrediënt te zijn (die bitterheid maakte me wel in één klap wakker) maar ook zat er veel meer suiker en olie in waardoor het best een zwaar ontbijtje werd. Na flink wat experimenteren, heb ik die helemaal terzijde geschoven en besloot ik me eens aan een simpelere granola te wagen. En who knew? Die was nog lekkerder ook!

Deze golden granola maakt gebruik van kokosolie en ahornsiroop als ‘natte’ ingrediënten en alles is precies genoeg om de granola lekker knapperig te bakken zonder een vette bende te worden. Zoals ik al even aangaf kan je lekker variëren, ik gebruik bijvoorbeeld graag drie verschillende soorten nootjes en pitten maar als je alleen amandelen in huis hebt, gebruik je lekker alleen amandelen. Ook het gedroogde fruit is volledig naar smaak te gebruiken, ik heb gekozen voor pruimen omdat die lekker chewy blijven, maar je kan natuurlijk ook voor bananen chips of simpele rozijnen gaan.

Video

Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Vegan Golden Granola

Gang Breakfast
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 1 kg

Ingrediënten

 • 300 gr haver grove vlokken
 • 200 gr nootjes
 • 100 gr gedroogd fruit
 • 50 gr kokos chips
 • 1 tbsp kaneel
 • 100 gr kokosolie
 • 100 gr ahornsiroop

Instructies

 • Verwarm je oven op 180C.
 • Als je gebruikt maakt van grotere noten zoals bijvoorbeeld amandelen of walnoten, hak die dan wat fijner.
 • Hetzelfde geldt voor het fruit, omdat ik gebruik maak van gedroogde pruimen, snijd ik die ook nog fijn. Goed wel om dat wat grovere stukken ook over te laten voor de afwisseling.
 • Smelt de kokosolie in een steelpannetje over laag vuur.
 • Voeg, als de olie bijna gesmolten is, de ahornsiroop toe en laat dit nog even mee verwarmen.
 • Doe de haver, nootjes, gedroogd fruit, kokos chips en kaneel in een grote schaal en schep dit even goed om.
 • Giet de gesmolten olie en ahornsiroop hier overheen en meng dit goed.
 • Verspreid je granola over een, met bakpapier bekleedde, bakplaat.
 • Bak 15 minuten, haal daarna de bakplaat even uit de oven en schep alles om, bak daarna nog 10 minuten.
  Mocht het nu nog niet helemaal goudbruin gebakken zijn, kan je hem nog 5 minuten langer laten bakken, maar veel langer moet niet nodig zijn.
 • Laat het even afkoelen op je plaat voordat je het in een weckpot doet.

Notities

Ik bewaar mijn granola altijd in een weckpot op het aanrecht. Ik doe ongeveer 2 weken met één batch maar het blijft zeker langer goed.
Share: