Bij een kerstfeestje had ik de taak op me genomen (hoe kan het ook anders) om voor zoetigheid en lekkers te zorgen. Veel taarten en koekjes dus. Maar omdat er ook wat vegans aanwezig zouden zijn, was ik best nerveus. Vegan bakken is namelijk niet echt mijn ding, ik had het zelfs nog nooit gedaan. Maar met deze vegan brownies had ik een regelrechte hit in handen!

Na een kleine rondvraag op Twitter kwam ik bij de vegan brownies van Laura terecht. Ik had te weinig tijd om een test-run te doen, dus draaide ze in no-time in elkaar en serveerde ze de volgende dag op het kerstfeestje. En niet alleen de vegans waren onder de indruk.

Sindsdien heb ik ze al meermaals gemaakt maar heb ik het recept aardig aangepast en ze nog extra bijzonderd gemaakt. Zo heb ik nog chocolade chunks toegevoegd en de bovenkant bestrooid met kokos. Ik ben zelf helemaal fan van de bounty-combinatie en in deze brownies komt hij perfect tot zijn recht!

Vegan brownies met kokos

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 20 brownies
Auteur Eva

Ingrediënten

Brownie basis

 • 60 gr cacao poeder
 • 250 gr suiker
 • 250 gr bloem
 • Zakje bakpoeder
 • Half zakje vanillesuiker
 • Snufje maizena
 • Snufje zout
 • 250 ml water
 • 150-200 ml zonnebloem olie

Toppings

 • 50 gr pure chocolade (vegan) fijngehakt
 • 50 gr kokos

Instructies

 • Doe alle droge ingrediënten voor de brownies bij elkaar in één kom.
 • Giet het water hierbij en meng alles met een spatel goed door elkaar. Het deeg vormt zich nu al aardig. 
 • Beetje bij beetje voeg je nu wat zonnebloem olie toe aan het mengsel en roer dit door. De hoeveelheid hiervan varieert bij mij vaak, meestal gebruik ik tussen de 150 en 200 ml. Het moet goed opgenomen worden door het deeg, als het te veel is dan rust er een soort olielaagje op je beslag.
 • Roer de chocoladesnippers door je deeg.
 • Bekleed een bakvorm met wat bakpapier en 'giet' hier het beslag in.
  Met de spatel kan je alles goed over je vorm verdelen en schud 'm een beetje heen en weer.
 • Zet je brownies nu voor 10 minuten in een oven van 180 graden.
 • Na 10 minuten haal je ze eruit en strooi je de kokos over de bovenkant. Zet 'm nu voor nog 20 - 30 minuten (checken met een saté prikker!) terug in de oven.
 • Als hij klaar is, kan je hem het beste rustig laten afkoelen. Eerst even in de oven met de deur open en daarna op het aanrecht. Til vervolgens aan het bakpapier de brownies uit de vorm en sprenkel er nog wat "verse" kokos overheen.

De basis brownies zijn zelf ook al verschrikkelijk lekker maar de kokos vormt, door deze deels mee te bakken, een knapperig laagje aan de bovenkant en de chocolade chunks zijn helemaal onweerstaanbaar!

Enjoy!

Share: