Lemon bars zijn eigenlijk geschikt voor alles. Alles ja. Als toetje, als zoetigheid bij de koffie, gewoon voor tussendoor of bij een zomerse picknick. Snijd ze in grotere bars of in kleine squares, alles kan en alles mag! Ik deel mijn klassieke lemon bars recept zodat jij ze straks zelf ook kan maken en nooit meer kan vergeten!
Nieuwe update: 08 juli 2021
Deze klassieke lemon bars heb ik al een aantal jaar in mijn repertoire en zoals het echte klassiekers betaamt komen ze ook regelmatig weer terug. Regelmatig? Zeg liever elk half jaar een aantal wekenlang. Het werd dus hoog tijd voor een geupdate receptblog én een receptvideo van mijn lemon bar recept!
Klassieker recept?
Je hebt van die recepten dat zijn echte klassiekers, bijvoorbeeld chocolate chip cookies, crinkle cookies, cheesecake en ook lemon bars. Er is van dat gebak en dat is gewoon áltijd goed. Mijn recept voor lemon bars maak ik dan ook met een erg klassieke shortbread-bodem, hiermee kan je bijna elke soort bar wel maken. Dus eigenlijk, heel stiekem, leer je met dit recept niet gewoon 1 ding maken (de lemon bars) maar gaat er een wereld aan bars voor je open!
Variaties op het recept voor lemon bars
Zoals ik hierboven al even schrijf, maak je de lemon bar op basis van een simpele shortbread-bodem. Die bestaat uit boter, suiker en bloem en is herkenbaar door de stevige doch brosse structuur. Hij valt niet uit elkaar als je de lemon bar met je handen eet, maar hij is wel lekker luchtig.
Anyhoo, die bodem is dus eigenlijk een topper om in je repertoire te hebben want als je die eenmaal onder de knie hebt, kan je helemaal los met variaties. Zo ben ik een groot, groot fan van bloedsinaasappelbars, ik heb deze al eens op mijn Instagram gemaakt. Volg je me daar nog niet? Snel doen! Ik deel in Reels en Stories veel behind the scenes en extra recepten! Maar naast bloedsinaasappels kan je natuurlijk ook met gewone sinaasappels, grapefruit of limoenen aan de slag. Eigenlijk kan je helemaal los!


Recept: klassieke Lemon Bars
Ingrediënten
Bodem
- 90 gram suiker
- 250 gram boter kamertemperatuur
- 270 gram bloem
- Klein snufje zout
Vulling
- 2 citroenen ongeveer 160ml sap
- 4 eieren
- 30 gram bloem
- 250 gram suiker
Instructies
De bodem maken
- Voor de bodem snijd je eerst de boter in blokjes. Je moet dit zometeen kneden dus het hoeft niet heel precies te gebeuren.
- Pak een grote schaal en doe hier de bloem, suiker en boter in. Begin met kneden. Je bent op zoek naar een kruimelig deeg dus ga niet te lang door. Het is vooral belangrijk dat er geen grote chunks boter meer in je deeg zitten.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Stort hier je deeg in, verspreid het goed over je bakvorm en druk het licht aan. Het is wel de bedoeling dat het een beetje 'stevig' in je bakvorm zit maar je hoeft niet centimeter voor centimeter hard aan te drukken. Dat je nog wat kruimels hebt her en der zorgt voor een luchtige, brosse bodem.
- Bak je bodem in 20 minuten af op 180 graden.
De lemon bar vulling maken
- Rasp de twee citroenen. Maak je geen gebruik van biologische, was de schil dan eerst grondig.
- Pers de citroenen uit en doe de rasp en het sap in een schaal.
- Doe hier de 4 eieren, het suiker en bloem bij.
- Meng dit met een garde goed door. Het is vooral belangrijk dat er geen klontjes bloem meer in de vulling zitten.
Lemon bars bakken
- Als de bodem afgebakken is, roer je de vulling nog één keer door en giet het daarna over de bodem. Geen zorgen als er wat stukjes bodem naar boven drijven, dat komt straks helemaal goed.
- Bak de lemon bars af in 25 minuten op 180 graden.
- Laat ze rustig afkoelen, minstens een uur. Je kan ze ook in de koelkast zetten om het proces wat te versnellen.Maak ze af met wat poedersuiker.

FAQ Recept lemon bars
Nee, jammer genoeg niet. Of althans, niet deze lemon bars direct. Ik ben nog bezig om een vegan recept te ontwikkelen dus die komt er binnenkort aan, maar voor nu zou ik in dit recept niet aan de slag gaan met eivervangers.
In de koelkast houden de lemon bars wel een dag of 3 tot 5. Ik vind ze stiekem op dag 2 het lekkerst. Ik heb het gevoel dat dan, net als bij spaghettisaus, de smaken nog wat meer ingetrokken zijn.
Voor zover dat nodig is, het recept is vrij snel klaar en je kan de lemon bars dus goed bewaren, kan je het ook voorbereiden. Maak dan de avond van te voren de bodem klaar, bewaar deze, afgedekt, in de koelkast. En maak ‘s ochtends de vulling af.
Geen zorgen, de lemon bars worden nog wat steviger terwijl ze afkoelen. 25 minuten in de oven is echt meer dan genoeg om ze goed te bakken.
Dat zou ik echt niet doen. De lemon curd uit een potje is niet gemaakt om ‘hard’ te worden, het blijft daardoor een smeuïge vulling. Daar is natuurlijk niks mis mee maar je krijgt het niet goed gesneden.
Ja, dat kan. Hiervoor kan je wel met plantaardige boter aan de slag. Ik verwacht dat kokosolie ook goed werkt maar heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd.


Keep me posted!
Heb je deze lemon bars, of een ander recept van mij, gemaakt?! Laat het me dan weten via Instagram of Twitter! Ik vind het altijd superleuk om jullie eindresultaten te zien! Ook ben ik daar altijd bereikbaar voor vragen en/of opmerkingen.