Mensen vragen wel eens hoe het is om in Berlijn te wonen, of er nadelen zijn naast alle voordelen waar ik het zo graag over heb. En eerlijk? Aan het ‘in Berlijn wonen’ zijn bijzonder weinig, tot geen, nadelen te vinden, aan het ‘in het buitenland wonen’ daarentegen.. daar kan ik nog wel een boekje over schrijven. En dan voornamelijk over het allergrootste nadeel: het gemis.

Ik had het er al even over in het tweede deel van mijn emigratie tweeluik, het is toch best lastig om goed contact te onderhouden met vrienden en familie in Nederland.

Afspreken doe ik het liefst met een kopje koffie, een avondje doorhalen in de kroeg, een fijn concert of lekker samen ergens eten. Bellen, chatten, Skypen of Facetimen zijn niet mijn favoriete dingen, maar als je in het buitenland woont, moet je eigenlijk wel. Dus Whatsapp draait voor mijn doen overuren en ook Facetime ik de laatste tijd steeds vaker, maar het is toch niet hetzelfde.

Voornamelijk mis ik de lieve momenten, het knuffelen, het gevoel om even samen te zijn en echt uitgebreid bij te praten. Om dat een klein beetje goed te maken, stuur ik soms een kleine verrassing naar lieverds in Nederland. Bosjes bloemen, een kaartje (of een zelfgemaakte!) of een klein cadeautje. Ze maken het gemis niet goed, maar op die manier hoop ik wel te kunnen laten zien dat ik aan de mensen in Nederland denk. En vaak resulteren ze weer in telefoongesprekken of lieve berichtjes.

Dat we minstens elk half jaar even teruggaan naar Nederland en in die paar dagen zoveel mogelijk mensen zien, maakt een hoop goed. Toch speelt het nog lang niet in mijn hoofd om weer terug te verhuizen, de voordelen van Berlijn wegen veel zwaarder dan dit grote nadeel van het wonen in het buitenland maar soms is het wel eens lastig.

Wat zou jij het meeste missen aan Nederland?

Share: