Personal

Over doen wat goed voelt

Doen wat goed voelt, het klinkt zo gemakkelijk en hoeft ook helemaal niet lastig te zijn maar meestal is het dat toch wel. Kiezen voor jezelf en af en toe eens ‘nee’ zeggen tegen de verstandige optie is een ware kunst en wordt echt pas gemakkelijker nadat je het vaker doet.

Een tijdje terug had ik een kleinegrote openbaring waardoor ik sindsdien wat dieper nadenk voordat ik direct toezeg.

Ik heb graag mensen om me heen die met toewijding leven. Toewijding en optimisme, positiviteit over de kansen die het leven biedt en de mogelijkheden die je zelf kunt creëren. Die hard werken en zien wat er haalbaar is. Met hen heb ik graag gesprekken, over de toekomst, over hoe je kan groeien en beter kan worden, over wat je kan bereiken als je er maar voor gaat. En af en toe zitten daar gesprekken tussen die écht je ogen openen.

Alleen doen waar je écht zin in hebt

Een van die gesprekken had ik een keer met Merel. Een poosje terug zei ze iets tegen me wat mijn ogen opende. Ze vertelde me, standvastig en met overtuiging, dat ze alleen nog maar dingen deed waar ze écht zin in had. Dingen die goed voelen en die zijn wat ze op dat moment nodig had.

En ik merkte dat ik dat, in tegenstelling tot wat ik dacht, nog lang niet vaak genoeg deed. Ik ging regelmatig mee met een ‘ja’ terwijl ik eigenlijk ‘nee’ wilde, ik sprong soms mee in een avontuur terwijl ik daar écht de energie niet voor had en vervolgens uitgeput thuis lag.

Ik besloot vanaf dat moment wat vaker na te denken. Is dit de juiste beslissing op dit moment? Wat is het gevolg als ik het wel of juist niet zou doen? Ik moest echt leren denken aan wat belangrijk is voor mij, niet voor de situatie of voor iemand anders. En dat is precies de crux. Wat is voor jóu het beste om te doen?

Begrijp me niet verkeerd, het is echt goed om dingen te doen voor andere mensen, om situaties te verbeteren of problemen op te lossen door iemand te helpen. Maar als het helpen eigenlijk tegen je zin in gaat, als het niet goed voelt en je weet dat jij alleen maar slechter uit de situatie komt dan dat je erin ging, wat is dan de reden om het te doen? Is het echt omdat je iemand wilt helpen of het probleem wilt oplossen? Of is het gewoon omdat het makkelijker is om ‘ja’  in plaats van ‘nee’ te zeggen?

Je weet waarschijnlijk precies welke kant ik op ga, dus ik stop hier. Maar geef jezelf tijd om na te denken. Geef antwoord op de vraag waarom je iets zou doen en wees eerlijk tegen jezelf. Luister naar je hart en je zult er steeds beter in worden om dingen te doen omdat ze goed zijn voor jou.

Leave a Comment

Comments (15)

  1. Wat mooi geschreven Eva. En ik kan me er alleen maar bij aansluiten. Ik leer ook steeds vaker naar mezelf te luisteren. Om nee te zeggen, omdat ik er zelf niet gelukkig van word, ook al stel ik er andere mensen misschien mee teleur (wat dan eigenlijk niet eerlijk van diegene zou zijn).

    1. Inderdaad, zo zou je ’t ook moeten zien, als iemand anders het van jou niet accepteert dat jij iets niet zou willen doen dan is het echt niet eerlijk van diegene.

  2. Heel mooi en leuk geschreven en ja ik snap het volledig. Ik doe eigenlijk al van zolang ik me kan herinneren vooral dingen die echt goed aanvoelen, juist omdat ik de omgekeerde situaties vaak genoeg heb gezien in m’n omgeving en ik wou niet hetzelfde pad op gaan zeg maar!

  3. Wat super goed dat je hierover schrijft! Ik ben hier ook steeds meer mee bezig. Ik probeer echt te voelen of ik er wel of niet blij van wordt. Daarnaast zeg ik niet altijd gelijk volmondig ja en kan ik nu gerust ook eens zeggen dat ik er op terug kom of even over na wil denken. Niemand die dat erg vindt. Je hebt helemaal gelijk dat je meer dingen wil gaan doen waar jij goede dingen uit haalt. Ik doe met je mee!

  4. Je hebt helemaal gelijk mop! Het is ook erg belangrijk dat je alleen dingen doet waar je echt zin in hebt en gelukkig van wordt. Er is natuurlijk altijd een uitzondering, maar dat moet niet de kern zijn. X

  5. Helemaal eens. Het is af en toe niet erg om jezelf weg te cijferen, als je er maar energie van krijgt. En niet omdat je er klein van wordt. Maar soms is de ‘logische’ weg zo makkelijk. Ik merk al dat mijn dochter van vijf zo makkelijker doet wat er van haar verwacht wordt, het zit er blijkbaar al vroeg in.

  6. Wooow ff schrikken wel :). Ik werd even onderbroken tijdens lezen en mijn ogen viel daarna op laatste alinea “Je weet waarschijnlijk precies welke kant ik op ga, dus ik stop hier. “. Even neeeeen niet stoppen met bloggen :D.

Scroll Up