
Een van de dingen die mij dag in dag uit gek maakten toen mijn burn-out net begonnen was, waren de notificaties op mijn telefoon. Bij élke like, tweet, reactie of email lichtte het scherm op en begon mijn hoofd overuren te draaien, ik voelde me gepusht om te reageren en iets te doen met het bericht. Dat gestresste gevoel maakte mijn dag niet makkelijker. Alles begon te kriebelen en ik wist dat ik hier iets aan moest doen.
Alleen het uitzetten van de notificaties voelde niet als voldoende, dus heb ik veel meer onderdelen gefinetuned en aangepast. Ondertussen gaat het al een stukje beter, maar veel tech-prikkels heb ik nog steeds uitstaan, want een beetje extra hoofdrust is nooit mis.
1. Notificaties
De basis: notificaties. De pop-ups op mijn telefoon waren een grote golf aan prikkels de hele dag door. Elke keer dat mijn telefoon oplichtte, voelde ik een vlaag van stress door mijn lijf gaan. Ik besloot vrij radicaal alles uit te zetten, op een paar opties na: Whatsapp-berichtjes (uitgezonderd van de groepen, die heb ik allemaal gemute, sorry guys!), email en telefoon.
Twitter-mentions krijg ik niet meer binnen, Facebook met zijn schijn-updates geeft bij mij geen bericht meer en ik hoef ook geen berichtje bij elke like op Instagram. Het enige negatieve gevolg is dat ik soms wat later reageer, maar laten we eerlijk zijn: is het écht nodig dat mensen per direct op een berichtje reageren?
2. Bewust telefoongebruik
In veel blogposts gaat het er tegenwoordig over dat mensen hun telefoon te vaak gebruiken, tips van apps die dat tracken vliegen je om de oren en het aantal uur is altijd te veel. Naar aanleiding van die posts heb ik ook geprobeerd bij te houden hoe vaak ik mijn telefoon per dag gebruikte, maar dat gaf zo’n vertekend beeld dat ik er mee gestopt ben.
Stel je namelijk voor: je zit ziek thuis en kan niks. Natuurlijk kan je films kijken of een boek lezen, maar ik haalde veel oppervlakkige rust uit het door Pinterest en Imgur struinen. Omdat mijn laptop mijn allergrootste vijand was, was mijn telefoon het apparaat waarmee ik dat deed. En dus lieten die trackers ontiegelijk hoge aantallen zien, voor veel mensen een groot kwaad, maar omdat ik bewust koos voor het gebruiken van mijn telefoon, zie ik dat anders.
Wil je bijhouden hoeveel uur per dag jij je telefoon gebruikt? De app Moment helpt je hier bij. Janna schreef in haar post over ‘Bewust met tech omgaan’ over de app Space die zij gebruikt om haar smartphone gebruik te beperken.
3. Facebook
Het begon met het uitzetten van de notificaties van de Facebook- en Messenger-app. Vervolgens verwijderde ik Messenger, ik hoef hier niet elk moment van de dag op bereikbaar te zijn. Toen er steeds vaker een rood icoontje bij de Facebook-app verscheen voor een bericht dat me totaal niet interesseerde (update je contactgegevens, drie personen gaan naar events bij jou in de buurt en ga zo maar door), werd ik knettergek. Who cares?! Die lokkertjes om te zorgen dat je die app maar weer opnieuw opent en vervolgens in een continue cirkel van nutteloze updates zit, ging me steeds meer tegenstaan. Na de zoveelste keer heb ik de app verwijderd en bezoek ik Facebook alleen nog via mijn browser. Gevolg? Rust in mijn hoofd, op mijn telefoon en ik open Facebook misschien nog ‘maar’ 1 of 2 keer per dag.
4. Email
Dit is een beetje mijn kindje en iets wat ik al heb doorgevoerd voordat de burn-out z’n kop opstak. Ik heb mijn Gmail-inbox to-taal in de hand. Ik wil namelijk alleen nog emails zien die ik écht wil zien. En dus heb ik sinds een tijdje talloze filters met labels ingesteld, benut ik de ‘sla inbox over’-optie actief en krijg ik alleen persoonlijke emails nog in mijn inbox.
Overige emails zoals bevestigingen van boekingen of aankopen, reacties op mijn blog, updates van social media en nieuwsbrieven, gaan direct door naar de labels die ik daarvoor heb aangemaakt. Deze labels krijgen een ongelezen-melding, maar in mijn inbox verschijnt geen nieuw ongelezen bericht, waardoor ik dus niet de onrust heb van een ongelezen email en mijn inbox opgeschoond blijft.
Ik merk dat ik nog best wat tweaks achter de hand heb hierover. Wil je meer leren over hoe je je Gmail-inbox duidelijk kan organiseren? Laat een reactie achter of stuur een berichtje, bij voldoende reacties, schrijf ik een vervolg-post!
5. Nieuwsbrieven
Ik heb een aantal nieuwsbrieven weliswaar in mijn inbox gefilterd, maar dat zijn alleen nieuwsbrieven die ik nog bewust ontvang. Voor de meerderheid heb ik me uitgeschreven want maakt het echt uit dat de H&M 20% extra korting geeft of er een nieuwe feature aan een app is toegevoegd?
6. Settings
Neem eens rustig de tijd om je settings door te lopen. Niet alleen die van je telefoon (welke notificaties heb je nog aan staan maar gebruik je niet?) maar ook die van de verschillende accounts die je her en der hebt. Zo is Twitter bijvoorbeeld een kei in het nutteloze emails versturen, heb je hier echt wat aan of gaan ze automatisch naar de prullenbak? Bij alles waar het antwoord ‘prullenbak’ is, heb ik het vinkje uitgezet in mijn instellingen.
Het begin
Het rijtje aan actiepunten lijkt vrij klein, maar geloof me als ik zeg dat deze zes stappen samen veel meer rust in je hoofd geven. In mijn geval is mijn telefoon altijd een trigger geweest maar sinds ik hem bewust heb ingesteld en zoveel mogelijk uitgeschakeld heb in mijn instellingen, schiet ik niet meer in de stress als er iets binnenkomt.
Heb jij nog tips op welke manier jij minder last hebt van tech-prikkels? Of heb je interesse in meer Gmail-tweaks om je inbox netjes te houden?
Wat een interessant artikel! Ik merk dat het bij mij vooral onwijs heeft geholpen om de meldingen uit te zetten. Daardoor word je al zoveel minder getriggerd om zelfs maar je telefoon of laptop te openen. Goed idee trouwens van die mappen in je mail. Ik ga gelijk eens kijken of dat met Outlook kan. Bedankt voor je link naar mijn artikel trouwens :)
Ja inderdaad he, het zijn vooral de triggers die zorgen dat je dan onbeperkt je telefoon vast hebt, als daar geen ‘noodzaak’ voor is, doe je dat al veel minder.
Wow, eindelijk iemand die het met me eens is wat betreft dat tracken. Soms is het juist heel ontspannend om lekker door Pinterest te scrollen, dat is echt wat anders dan hersenloos Facebook checken. Bovendien krijg ik altijd veel meer stress van dingen ontzeggen. Goede tips verder, ik heb wel het idee dat ik mijn Gmail nog slimmer kan gebruiken, maar als ik me daar nog in moet gaan verdiepen… dus ja graag, dat blogje met tips!!
same here! Ik lees naar en van werk op mijn telefoon en dat is al rond de 2-2.5 uur per dag en dat vind ik niet hersenloos.
Ben ook benieuwd naar Gmail tricks en tips ^^
En dit ook trouwens! Ga lekker op Pinterest scrollen of artikelen lezen op je telefoon, zo lang je hem bewust pakt en dat bewust doet, maakt het toch niet uit hoeveel uur per dag je aantikt? Dan heeft zo’n tracker echt een stuk minder zin.
Ja inderdaad! En dat ontzeggen ken ik ook wel hoor, als iets goed voelt om juist wel te doen, wat helpt het dan om het niet te ‘mogen’ van jezelf?
Ik moet zeggen dat ik al heel veel dingen van dit lijstje kan afvinken, en het is inderdaad ZO fijn om niet bij elk berichtje of tweetje of Instalikeje -wat een woord- een notificatie te krijgen. Ik deed het in eerste instantie zo omdat het batterij spaart, maar ik ben ook een stuk rustiger in mijn hoofd als ik gewoon één moment kies waarop ik eens even kijk of ik nog nieuwe ‘reacties’ heb, of mails. Alleen bij WhatsApp krijg ik zo’n nummertje te zien, verder niks. Die ontspanning zoeken bij Pinterest etc. herken ik wel echt heel goed. Ik merk soms zelfs dat ik me oprecht heel rot voel na een half uurtje Instagram bekijken. Aan de ene kant vind ik het heerlijk, maar aan de andere kant weet ik ook ergens wel dat ik me echt beter ga voelen van een fijn boek of een beetje bullet journallen/tekenen. Het is echt verslavend he? Ik durf ook echt niet zo’n trackerapp te installeren op mijn telefoon – avoid the confrontation, hihi.
Hahaha nou dan kijk er maar net zo als ik tegenaan: zo’n tracker heeft alleen zin als je vindt dat je je telefoon te veel gebruikt, als je Pinterest gebruikt voor ontspanning, hoef je dat toch niet te tracken? Oh en het rotgevoel na Instagram, ken ik ook héél erg.. dan is Pinterest veel meer een bron voor inspiratie :)
Fijne tips!
Ik heb ook vrijwel al mijn notificaties uit staan en alleen dat geeft al zo veel rust. Ik kies daardoor ook veel bewuster voor wanneer ik bepaalde social media gebruik.
Die bewuste keuze is volgens mij key, daardoor gebruik je je telefoon weloverwogen in plaats van mindnumbing vermaak.