Een van de dingen die mij dag in dag uit gek maakten toen mijn burn-out net begonnen was, waren de notificaties op mijn telefoon. Bij élke like, tweet, reactie of email lichtte het scherm op en begon mijn hoofd overuren te draaien, ik voelde me gepusht om te reageren en iets te doen met het bericht. Dat gestresste gevoel maakte mijn dag niet makkelijker. Alles begon te kriebelen en ik wist dat ik hier iets aan moest doen.

Alleen het uitzetten van de notificaties voelde niet als voldoende, dus heb ik veel meer onderdelen gefinetuned en aangepast. Ondertussen gaat het al een stukje beter, maar veel tech-prikkels heb ik nog steeds uitstaan, want een beetje extra hoofdrust is nooit mis.

1. Notificaties

De basis: notificaties. De pop-ups op mijn telefoon waren een grote golf aan prikkels de hele dag door. Elke keer dat mijn telefoon oplichtte, voelde ik een vlaag van stress door mijn lijf gaan. Ik besloot vrij radicaal alles uit te zetten, op een paar opties na: Whatsapp-berichtjes (uitgezonderd van de groepen, die heb ik allemaal gemute, sorry guys!), email en telefoon.

Twitter-mentions krijg ik niet meer binnen, Facebook met zijn schijn-updates geeft bij mij geen bericht meer en ik hoef ook geen berichtje bij elke like op Instagram. Het enige negatieve gevolg is dat ik soms wat later reageer, maar laten we eerlijk zijn: is het écht nodig dat mensen per direct op een berichtje reageren?

2. Bewust telefoongebruik

In veel blogposts gaat het er tegenwoordig over dat mensen hun telefoon te vaak gebruiken, tips van apps die dat tracken vliegen je om de oren en het aantal uur is altijd te veel. Naar aanleiding van die posts heb ik ook geprobeerd bij te houden hoe vaak ik mijn telefoon per dag gebruikte, maar dat gaf zo’n vertekend beeld dat ik er mee gestopt ben.

Stel je namelijk voor: je zit ziek thuis en kan niks. Natuurlijk kan je films kijken of een boek lezen, maar ik haalde veel oppervlakkige rust uit het door Pinterest en Imgur struinen. Omdat mijn laptop mijn allergrootste vijand was, was mijn telefoon het apparaat waarmee ik dat deed. En dus lieten die trackers ontiegelijk hoge aantallen zien, voor veel mensen een groot kwaad, maar omdat ik bewust koos voor het gebruiken van mijn telefoon, zie ik dat anders.

Wil je bijhouden hoeveel uur per dag jij je telefoon gebruikt? De app Moment helpt je hier bij. Janna schreef in haar post over ‘Bewust met tech omgaan’ over de app Space die zij gebruikt om haar smartphone gebruik te beperken.

3. Facebook

Het begon met het uitzetten van de notificaties van de Facebook- en Messenger-app. Vervolgens verwijderde ik Messenger, ik hoef hier niet elk moment van de dag op bereikbaar te zijn. Toen er steeds vaker een rood icoontje bij de Facebook-app verscheen voor een bericht dat me totaal niet interesseerde (update je contactgegevens, drie personen gaan naar events bij jou in de buurt en ga zo maar door), werd ik knettergek. Who cares?! Die lokkertjes om te zorgen dat je die app maar weer opnieuw opent en vervolgens in een continue cirkel van nutteloze updates zit, ging me steeds meer tegenstaan. Na de zoveelste keer heb ik de app verwijderd en bezoek ik Facebook alleen nog via mijn browser. Gevolg? Rust in mijn hoofd, op mijn telefoon en ik open Facebook misschien nog ‘maar’ 1 of 2 keer per dag.

4. Email

Dit is een beetje mijn kindje en iets wat ik al heb doorgevoerd voordat de burn-out z’n kop opstak. Ik heb mijn Gmail-inbox to-taal in de hand. Ik wil namelijk alleen nog emails zien die ik écht wil zien. En dus heb ik sinds een tijdje talloze filters met labels ingesteld, benut ik de ‘sla inbox over’-optie actief en krijg ik alleen persoonlijke emails nog in mijn inbox.

Overige emails zoals bevestigingen van boekingen of aankopen, reacties op mijn blog, updates van social media en nieuwsbrieven, gaan direct door naar de labels die ik daarvoor heb aangemaakt. Deze labels krijgen een ongelezen-melding, maar in mijn inbox verschijnt geen nieuw ongelezen bericht, waardoor ik dus niet de onrust heb van een ongelezen email en mijn inbox opgeschoond blijft.

Ik merk dat ik nog best wat tweaks achter de hand heb hierover. Wil je meer leren over hoe je je Gmail-inbox duidelijk kan organiseren? Laat een reactie achter of stuur een berichtje, bij voldoende reacties, schrijf ik een vervolg-post!

5. Nieuwsbrieven

Ik heb een aantal nieuwsbrieven weliswaar in mijn inbox gefilterd, maar dat zijn alleen nieuwsbrieven die ik nog bewust ontvang. Voor de meerderheid heb ik me uitgeschreven want maakt het echt uit dat de H&M 20% extra korting geeft of er een nieuwe feature aan een app is toegevoegd?

6. Settings

Neem eens rustig de tijd om je settings door te lopen. Niet alleen die van je telefoon (welke notificaties heb je nog aan staan maar gebruik je niet?) maar ook die van de verschillende accounts die je her en der hebt. Zo is Twitter bijvoorbeeld een kei in het nutteloze emails versturen, heb je hier echt wat aan of gaan ze automatisch naar de prullenbak? Bij alles waar het antwoord ‘prullenbak’ is, heb ik het vinkje uitgezet in mijn instellingen.

Het begin

Het rijtje aan actiepunten lijkt vrij klein, maar geloof me als ik zeg dat deze zes stappen samen veel meer rust in je hoofd geven. In mijn geval is mijn telefoon altijd een trigger geweest maar sinds ik hem bewust heb ingesteld en zoveel mogelijk uitgeschakeld heb in mijn instellingen, schiet ik niet meer in de stress als er iets binnenkomt.

Heb jij nog tips op welke manier jij minder last hebt van tech-prikkels? Of heb je interesse in meer Gmail-tweaks om je inbox netjes te houden?

Share: