Personal

Luister niet naar al die ‘goedbedoelde’ opmerkingen

“Niet luisteren, niks van aantrekken, ze hebben geen idee en weten niet wat ze zeggen”

Dat is iets dat ik mezelf al jaren vertel. Het is een van mijn mantra’s geworden, samen met ‘So it goes’ (oké die gaat uit naar de Koning van de literatuur), ‘Het komt allemaal wel goed’ en ‘Er vliegen zoveel vliegtuigen’, voor als ik weer eens bang ben om te vliegen.

Het duurde wel even voordat hij werkte. Ik kan me nog zo goed het eerste moment herinneren dat ik mezelf echt moest voorhouden niet te luisteren. Ik was verbaasd, ‘Zei ze dat nou echt?’ en na een kort moment realiseerde ik me dat ze dat écht had gezegd. Het was misschien een klein grapje, gewoon om me wat te plagen, maar het voelde als een steek in mijn hart.

“Ha, je bent flink wat zachter geworden”
Zei ze me terwijl ze een knuffel gaf

Ik had geen idee hoe ik moest antwoorden. Hoe reageer je op zoiets? Kijk, ik ben geen maatje 36, niet eens 38. Maar ik kan daar prima mee leven. Ik ben inderdaad zacht en daarnaast hilarisch dus ach, genoeg leuke kanten. Maar toch.. Ja, ik ben wat ‘zachter’ geworden tijdens de afgelopen vijf jaar toen je geen tijd had me te zien. Ik ben ook meer volwassen, slimmer, creatiever en een beter mens geworden in die tussentijd. Waarom wijs je me daar niet op?

Mensen zullen altijd een reden vinden om hun goedbedoelde mening te geven over dingen waar ze geen recht hebben een mening over te vormen. Nee echt, ze hebben dat recht écht niet om over jou, je vormen, je prachtige gezicht en je amazing persoonlijkheid, een mening te vormen en je die ook nog eens te vertellen.

De ‘Ha, dus jij bent nogal wat zachter geworden?’ was nog zelfs een van de aardigste goedbedoelde opmerkingen die ik heb gehoord. Go figure.

Het maakt niet uit of de mening die ze luid verkondigen niet gemeen of vervelend bedoeld is. Je hoeft hem niet te accepteren. Je hoeft niet eens te luisteren. Nee echt niet!

Gebruik mijn mantra en hou jezelf voor dat je écht niet hoeft te luisteren als mensen je goedbedoelde opmerkingen geven, want jouw eigen mening is de enige die er toe doet.

Leave a Comment

Comments (18)

 1. EENS! Wat ik vaak denk bij ‘goedbedoelde’ opmerkingen, is vaak dat diegene die de opmerking maakt, zich beter voelt. En niet diegene waar de opmerking (of het compliment) voor bedoelt was. Jammer.
  Gelukkig heb je veel lieve, leuke, eerlijke mensen om je heen!
  Dank voor je advies, eigenlijk wel goed om soms even bij stil te staan :)
  XXX Marlon

  1. Dat is ook een goede insteek inderdaad, want het gaat niet om het ‘raken’ van de opmerking, blijkbaar moest iemand dat kwijt. Lieve reactie Marlon! x

 2. Getsie, wat een vervelende opmerking. Ik snap dit soort opmerkingen ook gewoon oprecht niet. Voel jij je er beter door? Nee. Voelt zij zich beter om zoiets ongemakkelijks te zeggen? Nou ik mag hopen van niet. Als ik me concentreer of ik ben naar iets aan het luisteren dan zeggen mensen vaak dat ik meer moet lachen. Ik voel me daar ook altijd zo lekker ongemakkelijk bij. Sorry hoor, dat mijn gezicht je niet aanstaat, wat wil je nou bereiken met die opmerking? Ik lach genoeg en heb je ooit iemand gezien die elke seconde zijn tanden bloot lacht? Nou ik niet. Laat die opmerkingen gewoon achterwege..Goed stuk heb je hier over geschreven. Mensen mogen best wel eens nadenken voordat ze dingen zeggen. Misschien onbedoeld kan het toch wel eens kwetsen.

  1. Ja inderdaad, ik vind dat ook zo’n rare opmerking om te maken. Niet luisteren is echt de beste oplossing maar soms best lastig. Maar ja, als mensen niet na kunnen denken over wat ze zeggen, dan maar mn oren even dicht :)

 3. <3 Blegh, hekel aan dat soort reacties. Ook een kwestie van beschaving of zelfs wel eigen onzekerheid. Maar waarom zou iemand dit soort dingen moeten zeggen. Om zichzelf beter te voelen? Daarnaast.. ik vind het niet zo heel erg netjes als je denkt dat je dat zo even kan zeggen. Hou het lekker voor je als je (in deze context) niets positiefs, liefs of aardigs te zeggen hebt. Men moest eens weten dat je een ander daar behoorlijk mee kwetsen kan.

  PS: Ik vind je nieuwe naam en blog een heel goed idee en leuk en mooi :D!

  1. Ach liefje <3
   En inderdaad, ik snap het ook echt niet.. Iéts verder denken dan je eerste gedachte eruit gooien kan al zoveel gevoelens besparen.

 4. Sommige mensen zouden wat meer na moeten denken voor ze iets zeggen. Het stomme is dat ik heel gevoelig ben voor dat soort opmerkingen. Ik zou willen dat ik dat beter zou kunnen handelen.
  Trouwens.. love je nieuwe naam en layout!!

  1. Ja ik ook hoor Lonneke, mijn mantra helpt wel een beetje maar het blijft wel – langer dan ik zou willen – in mijn hoofd zitten als iemand zoiets zegt..

 5. Wow, that’s so rude. Damn. Woman – I guess it was a woman?- can be so rude.
  Your blog makes me remember of the time that I’ve been sick. I had lost 15 kg in 8 weeks and felt miserable but couldn’t do shit about it. In a store, I tried on several brah’s and hear a few woman saying;’ Oh, did you see her? I think she’s anorexic.’ Like…. * piep*.

  1. Oh my god.. I don’t get it, why won’t you just keep your opinions to yourself if you know you can hurt someone?

 6. So true. Wat is het toch met mensen dat ze zich zo vaak alleen focussen op uiterlijk en de noodzaak voelen zich daar over uit te spreken.
  Van een vriendin kreeg ik vraag het compliment “ben je afgevallen, je ziet er goed uit”. Euh bedankt? Geen idee hoe je met die opmerking moet om gaan. Ik laat het meestal maar gewoon van me afglijden.

 7. Dit soort opmerkingen probeer ik altijd maar te relativeren met: blijkbaar hebben ze een ander perspectief en denken ze serieus gewoon dat dit heel normaal is. Maar snappen doe ik het niet haha. Wat ik zelf ook wel lastig vind zijn die opmerkingen die gewoon echt heel goed bedoeld zijn, maar waar je gewoon niks mee wilt! Zeker als het om hele lieve, slimme mensen gaat.

 8. Mooi geschreven Eva! Dat mantra moet ik ook echt aanhouden, om het mezelf minder moeilijk te maken. Ik denk dat ik je blogje nog wel eens kom terug lezen ;-)

 9. Het enige positieve dat ik kan bedenken over die opmerking, is dat ze het in elk geval recht in je gezicht heeft gezegd. Hoeveel mensen zeggen dergelijke dingen niet achter je rug om?

Scroll Up