Food

Herfstsalade met pompoen, quinoa en granaatappel

Nu het pompoen-seizoen weer is losgebarsten, neem ik vrijwel bij elk bezoek aan de supermarkt een nieuwe pompoen mee naar huis. Niet dat ik zo bekend ben met pompoenrecepten maar ik vind ze zo vreselijk lekker dat ik dan wel weer iets verzin.

Nadat ik de bulgur met geroosterde pompoen van Iris maakte, had ik nog een halve pompoen over en ik besloot mijn saladekunsten eens los te laten op dit prachtige oranje ingrediënt voor een fijne herfstige salade.

recept-herfstsalade-pompoen-blackbirdsblossom-3

recept-herfstsalade-pompoen-blackbirdsblossom-2

recept-herfstsalade-pompoen-blackbirdsblossom-7

Print

Herfstsalade met pompoen, quinoa en granaatappel

Een frisse salade, perfect voor in het herfstseizoen als de pompoenen zich weer laten zien. 

Course Main Course, Salad, Side Dish
Servings 2
Author Eva

Ingredients

Voor de salade

 • Halve Pompoen In stukjes en geroosterd (20 min op 180 graden)
 • Granaatappel (je gebruikt misschien maar de helft)
 • 2 Tomaten
 • 5 Zongedroogde tomaten
 • Halloumi
 • Veldsla
 • 2 Bosui
 • 150 gram Quinoa

Dressing

 • Limoen
 • Honing
 • Zout
 • Peper
 • Chiliflakes

Instructions

 1. Gril je pompoen en laat hem afkoelen. Je kan dit prima al de dag van te voren doen en de andere helft gebruiken voor een ander gerecht (bulgur!).

 2. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.

  Om de quinoa en pasta tegelijkertijd te koken, heb ik wat water met de pasta aan de kook gebracht in een steelpannetje. Vervolgens heb ik daar een zeef met de quinoa in gehangen en dit laten mee koken.

  Als het gaar is, spoel het af met koud water om het zo snel mogelijk te laten afkoelen.

 3. Bak de halloumi.

 4. Tijd om de zaadjes uit de granaatappel te halen.

  Er zijn verschillende technieken om dit te doen. Voor mij werkt het het beste om mijn gootsteen te vullen met water, de granaatappel door midden te snijden en de helften in het water te leggen. Daarna begin ik met het kapot breken en eruit friemelen van de zaadjes. Het duurt even maar kloppen met een lepel heeft voor mij nooit gewerkt.

 5. Snijd de tomaten, zongedroogde tomaten en bosuitjes en doe dit in een slaschaal.

  Ik vind het altijd lekkerder om de blaadjes van de veldsla los te halen, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon als bosjes erin doen.

  Voeg de helft van de granaatappel pitjes toe en zet de andere helft aan de kant.

 6. Om de dressing te maken, knijp je een limoen uit boven een schaaltje. Doe hier honing in en mix dit samen. De structuur moet iets stroperig blijven maar de limoen moet nog de overheersende smaak zijn. Voeg zout, peper en chili flakes naar smaak toe.

 7. Doe de afgekoelde pompoen en quinoa in je salade en giet hier de dressing overheen. Lepel alles rustig door elkaar.

 8. Snijd de, nog steeds een beetje warme, halloumi in reepjes en roer deze ook door je salade heen.

 9. Time to serve!

  Verdeel de andere helft van je granaatappel pitjes over de borden en je bent klaar.

  Eet smakelijk!

recept-herfstsalade-pompoen-blackbirdsblossom-1

recept-herfstsalade-pompoen-blackbirdsblossom-6

recept-herfstsalade-pompoen-blackbirdsblossom-4

Leave a Comment

Comments (25)

 1. Ziet er heel lekker uit! Maarrrr… Ik durf het bijna niet te zeggen… Ik vind quinoa zo stom. Dat je het moet wassen bijvoorbeeld (HOE DAN?!) en dat ik het niet normaal uit kan spreken vind ik onwijs irritant (is het nou kien-wa of kie-noa?!). Dus. Maar dan maak ik deze salade gewoon met pasta. :)

  1. Hahaha nou ehm, ik was het niet af eigenlijk. Kook het gewoon in een vergietje (want dan kan het makkelijker afdruipen) en dan klaar. T is echt heel lekker qua structuur, jumm!

 2. Oh wat ziet dit er lekker uit zeg! Al ben ik niet zo’n fan van quinoa, vind dat altijd een beetje smaakloos en het springt bij mij altijd de hele kamer door haha. Gebruik dan meestal bulgur als alternatief. Maar dit is wel eentje die ik ga opslaan. Prachtige foto’s ook :-)

  1. Dank je Marlous!! Probeer steeds meer werk te maken van mijn fotografie, zo leuk om te doen (al kost het echt flink wat geduld ;) ) dus erg fijn om te horen dat je ze mooi vindt!
   En ik was ook nooit zo’n quinoa fan, maar na deze salade ben ik om. Denk trouwens wel dat het hier ook prima te vervangen is door bulgur :)

 3. Hele mooie foto’s Eva! En MJAM! Deze gaat hier op de to-maak-lijst. Want ik ben ook een mega pompoenfan :D! Fijn weekend voor jullie!

 4. Mmmm dit combineert alles dat ik lekker vind! Granaatappelpitjes, pompoen, halloumi, zongedroogde tomaatjes <3 Ik had er nooit aan gedacht om granaatappel met pompoen te combineren, dus ik ga het zeker eens uittesten!

 5. Haha, ik ben ook zo’n meisje. Pompoenen kan ik gewoon niet laten liggen! Heb d’r net een soep mee gemaakt maar volgende keer ga ik met deze salade aan de slag. Ziet er echt té lekker uit! <3

 6. Wow ziet er heel bijzonder uit! Ik ben niet zo’n held in eten dus stiekem is mij dit iets te eng haha. Wel hele mooie foto’s!

  1. Is opzich niet zoveel eng aan salades hoor, gewoon alles wat lekker is bij elkaar gooien en klaar :D Althans, zo komen die van mij altijd tot stand en dat werkt erg goed ;)

  1. Dank je Marlies! En met halloumi wordt alles beter, ik gooi het regelmatig door mijn salades heen, zo lekker!

 7. Mooie foto’s!
  Het ziet er heel lekker uit, maar ik heb zelf niet zo heel veel met pompoen eigenlijk haha. Ik ben wel dol op granaatappel – dat doet me er aan herinneren dat ik er nog een in de koelkast heb liggen, oh wat een ellende om die af te pellen zeg – maar ondanks dat ik niet zo dol ben op pompoen lijkt het me toch een lekkere salade!

  1. Snap ik opzich wel, ik vond het ook nooit zo lekker maar de laatste paar jaar kan ik er echt geen genoeg van krijgen!

Scroll Up