Risotto is mijn perfecte comfortfood en zelfs als ik niet direct behoefte heb aan enig comfort is het het gerecht wat ik altijd kan eten, ongeacht de tijd, dag of temperatuur. En het allerbeste? Je kan er zoveel verschillende versies van maken dat het nooit verveelt, een van mijn favoriete blijft toch wel de paddenstoelenrisotto.

risotto-recipe-mushroom-risotto-1

Paddenstoelenrisotto

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 2 personen
Author Eva

Ingredients

 • 250 gr risottorijst
 • 1 ui
 • Paddenstoelenmelange gemengd te koop bij de supermarkt of verschillende soorten paddenstoelen van de markt
 • Pecorino geraspt
 • 1 liter paddenstoelenbouillon
 • 1 glas witte wijn of twee, of drie
 • Basilicum

Instructions

 1. Fruit in een hapjespan de fijn gesneden ui.

 2. Glazig gebakken? Doe dan de risottorijst in de pan erbij en bak dit mee tot ze de rijst glazig is. Blus het vervolgens af met de wijn.

 3. Voeg daarna rustig de bouillon toe aan de pan en roer dit rustig door. De bedoeling is (let op: hier komt nu een saai verhaal over hoe risotto werkt) dat de risottorijst het vocht opneemt. Door de rijst eerst even aan te bakken in de warme pan ‘open’ je de korrels waardoor het het vocht beter opneemt. Door het rustig roeren van de risotto in combinatie met de bouillon wordt de rijst papperig en krijg je de welbekende risotto-structuur.

 4. Als je de helft van de bouillon gebruikt hebt, is het tijd om de paddenstoelen toe te voegen. Snij deze in verschillende reepjes, blokjes, rondjes, hartjes – wat jij wil. Bak het even aan voordat je weer verder gaat met de bouillon.

 5. Het is niet altijd nodig om de volledige liter bouillon op te maken, voel het gewoon even aan en blijf proeven of het klaar is en de rijst gaar is.

 6. Is de rijst gaar en alles klaar maar vind je dat de risotto nog wel wat romiger mag? Roer dan een lepeltje creme fraiche of mascarpone door de risotto.

 7. Roer als laatste stap wat geraspte pecorino door je risotto, maak het aan met zout en peper en je kan opscheppen.

 8. Strooi er als laatste nog wat kaas en verse basilicum overheen.

Guten Appetit!

risotto-recipe-mushroom-risotto-3

Share: