Sofia was een stad vol verrassingen. De vrolijk gekleurde huizen sieren de rauwe straten, groene bomen wiegen zachtjes mee met het briesje dat door de stad waart. Het gevoel dat ik zo hoopte hier te treffen, het gevoel dat ik zo prettig vind aan oude Oostblok-steden, is in elke hoek en kier te vinden. Sofia is een stad die ik niet snel zal vergeten en aan iedereen kan aanraden eens te bezoeken.

Ik kan veel woorden vuilmaken aan het heerlijke eten, de sfeer op straat en de ontzettend lieve mensen, maar ik laat mijn foto’s liever spreken. Al was het maar omdat ik mijn vinger er niet goed op kan leggen. Het is de rauwheid die de stad zijn schoonheid geeft, het grove die je het fijne zo doet waarderen, de frons die de glimlach zoveel waard maakt. En die glimlach, die straalt je in Sofia regelmatig tegemoet, zelfs op plekken waar je er niet naar zoekt, is pracht te vinden.

De huizen zijn kleine gekleurde kastelen, midden in de stad stond deze verlaten parel, bijna opgegeten door de natuur maar zijn glans is hij niet verloren. En ja, de urbexer in mij moest zich heel erg inhouden om niet over het hek heen te klimmen om op onderzoek uit te gaan.

All over town vind je deze kleine kiosks, sommige verkopen alleen tijdschriften of nootjes, andere hebben een hele supermarkt op een paar vierkante meter weten te proppen. Ik ben in Berlijn al groot fan van de spati’s maar dit is een totaal andere kunst.

Fotogenieke vergezichten dankzij de trambanen die door het midden van de stad lopen.

Trabantjes maken het straatbeeld sowieso honderd keer beter, kijk nou wat een dotjes! Doe mij die oranje maar trouwens, met Joppe naast me en Scott achterin een beetje rondrijden.. Ik zie het wel zitten!

Voelde me bijna in Parijs.

Deze oude reclame vond ik zo’n bijzondere verrassing, om een of andere reden had ik niet verwacht lichtreclame van Johnnie Walker en McDonalds aan te treffen in Sofia. De Chupa Chups muur lijkt ondertussen bijna kunst, zo tof!

Sofia part two

Natuurlijk is dit nog lang niet alles wat ik over Sofia wil delen, er komen nog minstens drie posts over deze toffe stad, waaronder over het verlaten Buzludzha, meer street art in de stad en een hele toffe vintage werkplaats die je onderweg naar het Rila klooster tegen kunt komen. I’ll keep you posted!

Share: