[:nl]Het was weliswaar ‘slechts’ een verhuizing zes, zeven uur van mijn oude woonplaats maar het was een emigratie desalniettemin. Ik, Eva, ben geëmigreerd. En dat is af en toe best heftig en ook heel vaak heel erg leuk. Die realisatie heeft geleid tot dit tweeluik, de voors en tegens van het emigreren. Met de positieve insteek als opener.

Verfrissend

Alles is nieuw. Arnhem, en zelfs in mindere mate Nederland, was bekend terrein. In mijn oude stad wist ik precies wat er achter welke hoek verstopt zat, waar je welke nieuwe winkels kon vinden en wat ik er kon doen op een zondag (vrij weinig). Het verveelde en ik wilde weg. Nou dat is gelukt.

Vakantie

Ineens woon ik hier, op een plek, stad waar ik eerder vakantie vierde. Dat wij de mazzel hebben gehad zelf te kiezen waar we heen wilden en het perfect voor elkaar hebben in Friedrichshain – een van mijn wishlist-wijken – is iets waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. En elk weekend als het een beetje lekker weer is, we op de fiets stappen naar een nieuwe buurt waar we nog niet geweest zijn, dan voelt het telkens weer een beetje als vakantie.

Opruimen

Een verhuizing binnen Nederland is meestal lang niet zo gestresst als wanneer je naar het buitenland gaat. Je kan op je gemak heen en weer rijden, soms ’s avonds na werk al wat spullen naar je nieuwe woning brengen en als de echte verhuizing zover is, hoef je alleen nog maar het grote werk over te brengen. Hoe anders was het met onze verhuizing naar Berlijn.. Alles moest in één keer mee. Dat resulteerde van te voren in een bizarre opruimwoede, zoveel mogelijk ging weg, de helft van mijn boeken verkocht ik of gaf ik weg, oude spullen die al sinds mijn eerste uithuis-verhuizing in een doos zaten, gingen weg en ga zo maar door. En nu is ons huis dus een stuk rustiger dan in Arnhem, alleen de belangrijke, bijzondere spullen hebben een plekje gekregen. Rommeltjes die niks betekenen zijn weg of vervangen door items met een verhaal, en dat maakt van een klein huis in een vreemde stad ineens een echt thuis.

Nieuwe mensen

In Nederland vond ik het vrij lastig om nieuwe mensen uit het niets te leren kennen, ik ben niet de persoon om random op een vreemde af te stappen in de kroeg dus hoe krijg je het dan voor elkaar? Ik had mijn veilige cirkel en dat is het. Maar hier is dat echt anders, iedere niet-Duitser zit in dezelfde situatie en staan daarom veel meer open voor veel nieuws, nieuwe mensen in hun leven en nieuwe verhalen. Best knus!

Groei

Ik had niet veel meer persoonlijke groei kunnen doormaken als ik de afgelopen acht maanden gedaan heb. Ik dacht mezelf aardig te kennen, totaal op de hoogte te zijn van mijn grenzen en wat ik kon maar daar bleek weinig van waar. Zo had ik bijvoorbeeld een jaar geleden echt niet verwacht een verhuizing naar het buitenland te overleven, dacht ik altijd heel erg heimwee te hebben en had ik dus geen idee hoe ik nieuwe mensen moest leren kennen, om nog maar te spreken van hoe moeilijk ik zelf af en toe dacht te zijn. Ha ok, af en toe heb ik mijn buien nog wel, wil ik lekker introvert níet met mensen praten, niet de kroeg in en gewoon op de bank zitten met een film maar ik kan toch af en toe best leuk zijn als ik daar zin in heb. Good to know ;)

Uitdaging

In Nederland heb ik vier jaar lang mijn droombaan gehad, coördineren van meerdere muziekwebsites. Het was geweldig, tof en ik heb onwijs veel gedaan en geleerd! Maar na vier jaar was het ook wel tijd voor iets nieuws en dit was een aanleiding waar je u tegen zegt natuurlijk. En ook al weet ik veel, is vier jaar werkervaring niet niks en bén ik nog steeds heel goed in mijn werk (beetje arrogantie kan geen kwaad), tijdens mijn eerste periode bij DaWanda heb ik zoveel nieuws geleerd. Geleerd over het werken bij een groot bedrijf in plaats van een kleine uitgeverij en zoveel nieuwe taken en dingen waar ik nog nooit mee gewerkt heb, te leuk!

Terug naar Nederland

Terug naar Nederland is elke keer weer een feestje. Het is altijd een bijzonder tripje met veel dates en afspraken, druk dat wel maar het is zo leuk om iedereen weer te zien, uit te gaan in Arnhem, lekker te eten en langs te gaan bij al die bekende adresjes die ik eigenlijk zo zat was.

Vervolg…

Het tweede deel gaat over de nadelen van een emigratie, maak je borst maar nat!
Heb je toevallig vragen over de verhuizing? Hoe het is in een andere stad te wonen of whatever.. Stel ze gerust in de comments![:]

Share: