De laatste Days in Berlin stamt uit midden december, niet eens zo gek lang geleden (volgens mij heeft het ooit wel eens een half jaar geduurd voordat er een nieuwe editie online kwam). Maar er is wel héél veel gebeurd de afgelopen periode. Tijd voor een nieuwe editie dus!

Kort na de laatste Days in Berlin, was het tijd voor de kerstboom. Stiekem was ik hier al weken lang om aan het smeken bij Joppe maar toch duurde het nog tot ergens mid-december voordat hij eindelijk ons huis in kwam. Overigens ging ik als echte Duitser met random kleren, geen make-up en care-free attitude dat ding halen bij de bouwmarkt, volgens mij gaat het best netjes met dat inburgeren.

Dit jaar besloten Joppe en ik niet naar Nederland te gaan met de feestdagen. Misschien niet zo gezellig maar het gaf wel erg veel rust. We besloten (of nouja, ik.. Joppe liet ’t maar over zich heenkomen) een kerstdiner te organiseren bij ons thuis voor alle ‘thuisblijvers’ in Berlijn.

Foto’s van Kai Mai Photography

Dit jaar was mijn hoofd helemaal in kerstmodus. Gek om nu weer aan terug te denken trouwens, maar ik kreeg écht geen genoeg van alles wat met kerst te maken had. Bezocht meerdere kerstmarkten, toverde regelmatig de laatste kersthits tevoorschijn uit onze speakers (of begon ze sporadisch zelf maar te zingen). De fijnste kerstmarkt? Toch wel de Gendarmenmarkt. Goed hij is druk en best prijzig maar de sfeer en locatie zijn ongekend.

Feestdagen thuis is ook nieuwjaarsavond thuis. Of nouja, bij een vriend thuis. Goddank, want wat was ik blij dat ik deze bende niet in onze woonkamer had liggen de dag daarna.

Op 2 januari, nog lichtelijk brak van NYE, ging ik met mijn lieve zusje naar Zoo Berlin. Daar ontdekten we onder andere de kinderboerderij in de dierentuin, en alle koppige en brutale geitjes die daar rondliepen.

Kleine quiz: wat is kinderboerderij in het Duits?
Streichelzoo!

Zo, weer wat geleerd.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Deze cutie bleef ook maar op een neer hoppen op zoek naar aandacht.
Ben ik trouwens de enige die niet zo goed weet wat ze met dierentuinen aan moet? Ik weet niet of het nou zielig is of niet dat die dieren daar zijn. Als ze in gevangenschap geboren zijn, verwacht ik niet veel anders. Maar ik geloof ook niet dat dat bij alle dieren het geval is.

Wist je dat Berlijn vol zit met mooie, ouderwetse bioscopen? De meeste zijn onderdeel van Yorck-kino’s en vind je onder meer in Kreuzberg, Neukölln en Friedrichshain. Ik riep altijd dat Neues Off mijn lievelings was maar de Passage-kino komt na dit bezoekje ook wel erg dichtbij. We zagen trouwens Arrival, best indrukwekkend door de special effects maar ik ben niet zo super fan van de romantische twist die met moeite in het verhaal gepropt lijkt.

De sneeuw liet zich veelvuldig zien deze winter in Berlijn. En met alles zo mooi wit, kan je bijna niet anders dan de middagen buiten rondslenteren. Dus wandelden we een zondagmiddag door het Victoriapark, gelegen tussen Kreuzberg en Tempelhof. Wat was het prachtig!

We dronken biertjes bij de nieuw geopende BRLO-brouwerij in Park Gleisdreieck, hele dikke aanrader!
Niet alleen de biertjes (20 verschillende op tap!) maar ook het eten is verschrikkelijk lekker. Wel ietsje duurder voor Berlijnse begrippen maar is het echt waard.

BRLO BRWHOUSE
Schöneberger Straße 16
(U-Bahnhof Gleisdreieck, U1 & U2)
10963 Berlin

Om te vieren dat ik een fijne freelance-klus binnen wist te slepen (yihaa!) nam ik Joppe mee uiteten (geëmancipeerd he?). Het werd het ontzettend goede Long March Canteen. Oh.my.god. Die verse vis was te gek. En dan kwamen er nog ontelbaar veel dumplings en een overheerlijk toetje bij.
De service was overigens wel ruk, dus geen volle aanrader maar voor Aziatisch eten een must!

Long March Canteen
Wrangelstraße 20
10997 Berlin

De laatste tijd probeer ik mijn foodfotografie wat meer next level te krijgen. Veel oefenen en fouten maken (zie de foto hierboven) met af en toe goed resultaat.

Hopelijk de laatste sneeuw in Berlijn. Want eerlijk, ik ben wel flínk klaar met de winter.

< warning, rant >
Mijn twee winterjassen zijn namelijk beide naar de tering, dus draag ik al een aantal dagen een veel te dunne jas die een vieze witte verfvlek heeft én op tiet-hoogte niet meer dichtgaat waardoor ik constant koude tieten heb. Daar komt bij dat Berlijn (of Duitsland?) niet aan strooizout maar aan strooisteentjes doet. Klein kutgrind waarvan bij elke stap drie nieuwe stukjes in je schoenen springen waardoor je de hele tijd het gevoel hebt alsof je op Lego loopt te dansen. Daarbij werkt het ook niet echt dus op de fiets naar werk is ook praktisch onmogelijk en betaal ik me dus scheel (haha, overdreven want OV is hier vét cheap in vergelijking met Nederland) aan kaartjes voor de bus en metro. Om nog maar te zwijgen over dat AANKLEDEN de hele tijd. Jezus HOEVEEL laagjes moet je over elkaar heen? (Ik geef toe dat dit deels mijn eigen schuld is omdat ik nog steeds jurkjes draag maar fuck me man).
Make the weather great again en laat het snel zomer zijn. Ok?
< /eind>

Oh ondertussen zijn we ook nog naar Wroclaw (uitspreken als vrotswaf) geweest. Toptijd met kabouters, een wodkatour (die kabouters bestonden écht, geen resultaat van de wodka) en héél veel dronken Polen. Liefde echt.
Snel meer!

Hoe gaat het met jullie leukerds?

Share: