De ontdekking van dit jaar? Daslook. En dan vooral daslook pesto. En net als ‘normale’ pesto van basilicum is ook daslook pesto supermakkelijk om zelf te maken.
Hi, ik ben Eva en ik heb een verslaving. Een daslook verslaving. Geen grapje, volgens mij heb ik in de afgelopen twee, drie weken al bijna vijftien euro aan daslook uitgegeven en ik heb hier geen greintje spijt van.
Daslook
Daslook is hier in Duitsland al een vaste gast in de supermarkt. Gek genoeg, omdat het voor mij echt als een luxe ingrediënt voelt, is het vooral de Lidl die de look verkoopt. In het Engels wordt daslook ‘wild garlic’ genoemd, en dat is niet zonder reden. De look heeft namelijk een bijzondere knoflook-achtige smaak en dat maakt hem zo bijzonder.
Ik zag de daslook al vaak in de supermarkt liggen maar wist nooit zo goed wat ik er mee zo moeten. Dankzij Patricia ben ik nu echter compleet hooked aan deze heerlijke look!

Daslook wildplukken
Je kan daslook in het wild vrij vaak tegenkomen, vooral in stadsparken schijnt het graag te groeien en als het ergens is neergestreken, groeit er meteen vrij veel van. Tegenwoordig mag je het dan ook gewoon plukken, maar dat is niet altijd zo geweest, tot voorkort was de daslook namelijk een beschermde plant.
Let wel goed op, er is in de stadsparken een aantal andere planten dat een soortgelijk, ovalig blad hebben, maar die ruiken niet zo als de daslook. Als je dus zeker wil weten of je met daslook te maken hebt, moet je het blad even kneuzen en de geur die vrij moet komen is een soort mix tussen knoflook en ui.
Maar als je nou, net als ik, geen park in de buurt hebt waar de daslook welig tiert, kan je dus ook naar de supermarkt stappen, grote kans dat zij het ook verkopen!
Beerlook
Schattig trouwens, daslook heet in het Duits Bärlauch (letterlijk vertaling: beerlook). Dit is zo genoemd omdat het bijgeloof bestaat dat de beren na het wakker worden uit hun winterslaap eerst wat daslook aten. Het seizoen van daslook valt namelijk samen met het begin van de lente.
Daslook pesto
Goed, dit was wel weer even genoeg geschiedenis van de daslook toch? Jullie komen hier natuurlijk voor het recept van de daslook pesto. Zoals ik net al even zei, is het maken van daslook pesto net zo gemakkelijk als van elke andere pesto waar je waarschijnlijk wel aan gewend bent. Het is vooral een kwestie van de goede ingrediënten verzamelen, pureren en dan is je pesto klaar.
Ik ben wel een luie pesto-maker en ik kies er graag voor om met mijn keukenmachine aan de slag te gaan. Dus no shame als jij ook besluit voor de makkelijke weg te gaan. Maar mocht je zin hebben en wel een work-out willen, kan je de pesto natuurlijk ook met de vijzel maken.

Wat heb je nodig voor daslook pesto?
Eigenlijk hetzelfde als voor elke andere pesto, maar dan met daslook als basis.
Je hebt dus, uiteraard, daslook nodig. Daarnaast goede olijfolie, pecorino en wat pitten. Ik heb gekozen voor zonnebloempitten omdat die qua textuur en smaak vrijwel hetzelfde toevoegen aan de pesto als de klassieke pijnboompitten maar flink wat goedkoper én beter voor het milieu zijn.
Het is een beetje flauw, maar het is wat lastig om te zeggen wat de precieze hoeveelheden zijn die jij nodig gaat hebben voor het maken van de daslook pesto. Dit hangt namelijk ook heel erg af van de kaas, hoe droog hij is, hoeveel blad er aan je daslook zit etc etc.
De tip is vooral dus om eerst alle bladeren in je keukenmachine te doen, daar een beetje kaas, wat nootjes en wat olijfolie bij te doen en gedurende het blenden meer toe te voegen naar gelang je pesto dat nodig heeft. Zout voeg je sowieso naar smaak toe.


Daslook pesto
Ingrediënten
- Handjevol daslook
- Handjevol zonnebloempitten
- Olijfolie
- Pecorino fijn geraspt
- Zout
Instructies
- Bak de zonnebloempitten in een koekenpan op medium hoog vuur totdat ze lichtjes verkleuren.
- Verwijder de lange stelen van de daslookbladeren. Deze zijn te hard en zijn wat lastig om te verwerken (er blijven snel grotere stukjes in je pesto hangen).
- Doe alle ingrediënten in je keukenmachine of vijzel en begin met het 'blenden' van de ingrediënten. Deze stap duurt wel even omdat je natuurlijk een fijne textuur wil hebben. Laat je keukenmachine dan ook gerust even lopen en schraap tussendoor af en toe de bodem en zijkanten.
- Als je pesto een goede textuur heeft, schep je het in een potje en giet je hier nog wat olijfolie bovenop. Dit laagje olie voorkomt uitdrogen, vergeet dit dus niet!
- Bewaar de daslookpesto in de koelkast.
FAQ Daslook pesto
Daslook pesto is erg lekker als dip, bijvoorbeeld bij een antipasto, maar je kan er ook de lekkerste pasta pesto mee maken of gebruik het als ‘sausje’ bij gnocci.
Ook als topping een zelfgemaakte bagel met cream cheese is het een aanrader!
Zoals we allemaal weten, is pesto vooral vrij prijzig om zelf te maken dankzij de dure prijs van pijnboompitten. Dit zorgde ervoor dat ik voor een alternatief wilde zoeken en zonnebloempitten zijn een perfecte vervanging hiervoor en flink wat goedkoper. Tijdens mijn research kwam ik er tevens achter dat de run op pijnboompitten aardig wat voetafdruk heeft gehad op de aarde, dus win-win door voor zonnebloempitten te gaan!
Je kan natuurlijk alsnog naar de ouderwetse pijnboompitten grijpen. Ook schijnen walnoten goed te werken maar dat heb ik nog niet zelf uitgeprobeerd.
Je kan het verwerken in een kruidenboter, laat dan de knoflook achterwege en meng wat fijngesneden daslook met zachte roomboter, wat zout, peper en rasp van een citroen. Erg lekker én simpel!
Maar je kan ook de bladeren gebruiken in een groene, gemengde salade. Maak hem dan af met een simpele dressing.
Als je hem hebt afgemaakt met een dun laagje olie, blijft de pesto wel twee weken goed. Als je de olie niet eroverheen giet, droogt hij eerder uit en verliest hij z’n smaak.
Vergeet dit recept voor daslook pesto nooit meer
