Met gemengde gevoelens gingen we naar China en met een hart vol liefde kwamen we terug. Wat een geweldig land. De steden zijn te gek, er is zó veel te doen en zó veel te eten (dumplings everywhere!) dat je dagen tekort komt. De dorpen zijn prachtig, daar ben je écht in China, ontmoet je de echte Chinezen en ontdek je hun echte cultuur. Maar laten we beginnen bij het begin van onze reis: Beijing.

9 dingen die je moet doen als je in Beijing bent
Omdat lijstjes het leven soms iets makkelijker maken

1. De Chinese Muur

Geen verrassing dat hij in het lijstje staat, maar de Chinese Muur heeft mij echt verrast. Ik begreep ‘het’ niet zo goed, dan loop je op een muur, en dan? Maar je kan niet naar Beijing zonder De Muur te zien, dus gingen we. Na veel research besloten we een georganiseerde trip via ons hostel te boeken. En wat was het geweldig.

We zijn naar het punt Mutianyu gegaan en daar met een kabelbaan omhoog (want waarom energie verspillen aan de klim?). Adembenemend. Het uitzicht is continu anders en je hebt daardoor telkens een push om verder te gaan. Nóg een toren. Nóg een stuk.

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-10

2. Fietsen!

Echt, ga fietsen. Het Chinese verkeer lijkt chaotisch maar uiteindelijk hebben ze ook gewoon fietspaden. Het is het ideale vervoersmiddel om zelf een rondje door de stad te kunnen maken.

3. W chang’an ave

Het klinkt misschien een beetje stom om de straat tussen de Verboden Stad en Tiananmen Square te tippen maar als je deze inslaat op de fiets, wordt je overvallen door zo’n groots gevoel. Ineens fiets je, middenin Beijing, op de grootste weg die je ooit hebt gezien. Links doemt Tiananmen Square op, rechts de Verboden Stad. Je voelt je ineens zo nietig en klein.

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-8

4. De Verboden Stad & Tiananmen Square

Ze mogen natuurlijk niet ontbreken en zijn ook echt een aanrader.
De tip wel: ga ’s ochtends naar De Verboden Stad, als je zo vroeg mogelijk gaat, ben je de massa (en de hitte) voor en krijg je veel meer mee van de bizarre grootsheid waarmee dit is opgebouwd.

5. Hutongs

Hutongs zijn kleine, ommuurde wijken in China. Ze zijn oud en bestaan uit nauwe straatjes en soms één grote hoofdstraat. Alle woningen staan als één muur naast elkaar en af en toe zie je een bord ‘Public toilet’, waar het dienstdoende toilet voor de inwoners van die straat zich bevindt.
Omdat ze oud en vervallen zijn met erg slechte (hygienische) omstandigheden, zijn veel Hutongs afgebroken om plaats te maken voor moderne woningen. In Beijing kan je er nog aardig wat vinden, de huizen zijn vaak wat opgeknapt om zo toch de hutongs te kunnen laten bestaan.

Mocht je in een hutong terecht komen met een grote winkelstraat in het midden, wijk daar dan even van af en duik de zijstraatjes in!

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-7

6. Summer Palace

Het Summer Palace is prachtig en het bijbehorende park is erg fijn om een dag in door te brengen. Je kan het gemakkelijk met het openbaar vervoer bereiken (trap dus niet in de taxi’s die je daar ‘goedkoop’ heen kunnen brengen) en bent zo een dag kwijt met slenteren door de bijzondere gebouwen en langs het aangelegde meer.

7. Eet alles

Eet dumplings bij Xian’r Lao Man, ga voor de hotpot (duik de koelkasten in om iets lekkers te kiezen of vraag of de bediening je kan helpen, je zult verrast worden) en natuurlijk Peking eend.

beijing-9-tips-travel-china-1

8. Het park van de Tempel of Heaven

Toegegeven, de Tempel of Heaven zelf is ook prachtig maar op een gegeven moment heb je dat misschien wel gezien. Het park verveelt daarentegen nooit! Start bij de ingang aan Tiantan Road en loop naar waar de muziek je meeneemt. Overal in het park zijn groepjes mensen bezig te dansen, muziek te maken of Tai Chi te beoefenen.

9. 798 Art District

Gelegen in een oude fabriek is het 798 Art District een geweldige plek voor kunstliefhebbers. Het ligt wat uit de route, dus plan er een middag omheen en neem onderweg een andere bezienswaardigheid mee.
Andere kunstwijken zijn Ai Weiwei’s Caochangdi Art District en Songzhuan Artist’s Village.

Andere tips voor Beijing & China

– Trap niet in de kunststudenten die je mee willen nemen naar een theehuis, dit is een welbekende (sophisticated) scam.
– Neem, als het even kan, het OV vanaf het vliegveld naar je hotel óf ga rustig in de rij staan voor een taxi. Wij hebben aan den lijve ondervonden dat het je duur komt te staan als je dat niet doet.
– De herfst is voor China het perfecte reisseizoen. In de zomer is het érg warm en in de winter kan het behoorlijk koud worden. Middenin de zomer heb je wel minder last van de smog.
– Als je vanuit Beijing andere steden wilt bezoeken, kijk dan eens naar de optie om met de trein te gaan. Wij zijn met de trein van Beijing naar Shanghai gereisd en dat was echt ideaal!
– Als je via Tripadvisor of een andere app de locatie van een restaurant hebt opgezocht, dubbel check ‘m dan in Bing of Google, vaak klopt hij niet.
– Over Google gesproken, regel een VPN-app zodat je ongelimiteerd het internet kan gebruiken. ExpressVPN is een aanrader!

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-9

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-1

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-4

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-3

blackbirds-and-blossom-beijing-10tips-2

Share: