Het lijkt soms zo gemakkelijk gezegd ‘Goh, je hebt toch een burn-out? Dan plan je toch niet een heel weekend vol?’. Dit klonk mij ook altijd logisch in de oren, totdat ik nu zelf de ontvanger van deze vraag ben en ik merk dat het niet zo logisch is. Zoals alles in de wereld, is ook een burn-out niet zwart-wit, er zitten veel grijze kanten aan de situatie en die begin ik steeds meer te ontdekken.

Keuzes

Sommige dingen zijn heel duidelijk: ik kan iets wel of ik kan iets niet, ik ben te moe of ik ben het niet, ik heb zin of ik heb het niet. Met die keuzes probeer ik mijn leven vorm te geven, of liever gezegd: dat moet ik tegenwoordig. Als ik iets wil of kan doen, leg ik mezelf die vragen voor en dan weet ik vaak wel of het ook daadwerkelijk slim is om het te doen. Kán ik het echt of push ik mezelf? Ben ik niet te moe? Heb ik hier écht zin in of doe ik het om iemand anders een plezier te doen?

Het klinkt wat egoïstisch maar ik ben de afgelopen jaren niet egoïstisch genoeg geweest, dus ik maak nu een kleine inhaalslag.

Grijs gebied

De keuzes lijken simpel, maar de antwoorden zijn dat vaak alles behalve. Want soms kan ik iets wel maar moet ik mezelf ook een beetje pushen, ben ik  moe maar heb ik wel zin om uit te gaan, doe ik het voor iemand anders maar doe ik het wel met veel liefde. Er zitten zoveel grijze kanten aan een simpele vraag, dat die keuze ineens niet meer zo zwart-wit is.

Het belangrijkste is echter niet zozeer de uitkomst van de vraag, maar het stellen van die vraag zelf.

Het stellen van die vraag ‘Waarom zou ik dit wel of niet doen?’, is namelijk een moment van reflectie. Hoe voel ik me bij deze keuze en de opties? Wil ik het écht, of voel ik me op een of andere manier, gedwongen om het te doen? De vraag bouwt wat rust in, je geeft jezelf tijd om na te denken over waar jíj op dat moment behoefte aan hebt. En daar draait het allemaal om.

En als je merkt dat je iets eigenlijk niet helemaal ziet zitten (om welke reden dan ook), is het iets gemakkelijker om af en toe af te zeggen, niet akkoord te gaan of juist wat vaker ‘nee’ te zeggen. Daarover snel meer!

Share: