Mocht je met de aanstaande winter uitzien naar een tripje deze lente, denk dan eens aan Boedapest. Deze bijzondere stad wordt met elk seizoen alleen maar mooier, de lentes zijn fris en groen, de zomers warm en zonnig en de herfst is prachtig oranje.
Waarom Boedapest de moeite waard is? Hieronder negen van mijn Boedapest tips!

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 05

1. Eten bij Café Kör

Op nummer één staat een diner bij Café Kör. Dit restaurant is voor mij al reden genoeg om terug te verlangen naar de stad. Voor Boedapestse begrippen is het wellicht wat prijzig maar het is zonder twijfel het lekkerste eten dat je in de stad zult eten. Reserveer wel een tafeltje van te voren want het is vrij klein en elke lokal weet deze plek te vinden.

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 09

2. Gellértberg

Niet aan te raden te beklimmen als het 30+ graden is in augustus – je kan dan ook met de hop-on-hop-off bus – maar als je eenmaal boven op de Gellértberg bent heb je een prachtig uitzicht van de stad. Bovenop de berg vind je ook het vrijheidsbeeld en de citadel, breng die gelijk even een bezoekje.

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 08

3. Schoenen aan de Donau

De Schoenen aan de Donaukade is een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog aan de rand van de oever van de rivier zijn doodgeschoten. Voordat de doodstraf zich voltrok moesten de Joden hun schoenen uittrekken en aan de rand van de kade gaan staan zodat ze in de rivier zouden vallen en door de stroming mee werden genomen.
Dit 40 meter lange monument is ontzettend indrukwekkend. Er is geen grote geschiedenisles bij te vinden, de schoenen staan daar gewoon en als je niet weet wat er heeft plaatsgevonden loop je er argeloos langs. Maar de betekenis van de zestig paar schoenen is beklemmend. Kippenvel.

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 01

4. Flammkuchen in Citypark

Het Boedapest citypark is erg mooi om eens doorheen te lopen. Op zaterdag en zondag is er midden in het park (Zichy Mihály út 14 Flea Market) een vlooienmarkt tot twee uur ’s middags. Het prachtige standbeeld van de Anonymous Writer staat voor het mooie Vajdahunyad Castle. En heb je een beetje mazzel dan staat er naast het kasteel een mannetje flammkuchen (dunne pizza’s met creme fraiche, ui en bacon) te verkopen die to-die-for zijn!

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 07

5. Ruinpub crawl!

Boedapest staat bekend om zijn ruinpubs, kroegen die als tijdelijke oplossing zijn begonnen in panden die afgebroken zouden worden. Vanwege het succes van de nieuwe bestemming van de panden zijn veel ervan nooit afgebroken met als gevolg dat de oudste, Szimpla Kert, al sinds 2001 bestaat.

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 06

6. Limonade

Tijdens de ruinpub-crawl te veel gedronken? Drink dan eens een huisgemaakte limonade die ze bij veel verschillende cafés en kroegen op de kaart hebben staan. Zelfs bij de ruinpub Instant kan je de lekkerste limonade ooit vinden, zie het als een cocktail zonder alcohol. Echt té lekker!

7. Spa

Boedapest heeft meerdere spa’s verdeeld over de stad. De Széchenyi Thermal Bath is daarvan de meest bekende en echt ontzettend fijn om een dagje heen te gaan.

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 02

8. Burritos bij Ellátó Kert

Lekkere, goedkope burritos in een kleurrijke biertuin waar je tevens goede cocktails kan krijgen. Wil je na de burritos toch even verder kijken? Dan zit je in de buurt van Ellátó Kert goed, meerdere kroegjes en ruinpubs zijn te vinden in de omliggende straten.

Budapapest - must do tips - BlackbirdsandBlossom - 04

9. Dierentuin

Hartjes voor dierentuin in Boedapest. Altijd. Waarom? Een sloth-verblijf waar je doorheen kan lopen, een prachtig huis voor de olifanten, een vlindertuin, kamelen die je mag voeren en dat alles knus, klein en voor slechts vijf euro entree. Ik bedoel maar! Heb je een middagje over? Ga er dan zeker even heen!

Stiekem nummer 10

En ander moetje is natuurlijk Sziget. Kan je tijdens Sziget naar Boedapest, doe dat dan! Verblijf tijdens het festival in een appartementje of hostel in de stad en ga een dag of twee, drie naar het festival waarna je heerlijk in een goed bed slaapt. Tipje!

Ben jij wel eens in Boedapest geweest?

Share: