De laatste jaren ben ik, onbewust, steeds meer bezig met bewuster leven. En dan bedoel ik niet het maken van súper verstandige levenskeuzes (waar blijft die eigenschap?!) maar juist om consumeren zo bewust mogelijk te doen, of juist niet te doen.

Zoals je vast wel weet, kan bewuster leven op veel verschillende manieren. Vanaf nu neem ik je mee met de stappen die ik je neem in de zoektocht naar deze nieuwe levensstijl. De eerste grote stappen zijn namelijk al wel genomen, maar die kleine dingen waar je écht wat meer over na moet denken zijn het lastigst.

Laten we eerst even beginnen met de inkoppers, de kleine veranderingen die ik gaandeweg al, zonder al te veel moeite, heb doorgevoerd.

Weg met de waterflesjes

Stiekem weten we allemaal wel dat het kraanwater in Nederland (en Duitsland) príma is om te drinken, toch? Er is geen reden om water onderweg te kopen behalve wanneer je zelf geen flesje hebt (of omdat je liever prikwater drinkt). En dus heb ik een jaar geleden een Chilly-bottle gekocht. Deze mooie flesjes houden je water koud (of je thee warm!) en kan je natuurlijk altijd bijvullen waardoor je niet meer random in een winkel een flesje Spa hoeft te kopen met nóg meer plastic afval.

Koffie to go

Het is niet zo dat ik een veelgebruiker ben van koffie to go, maar als ik onderweg toch zin krijg in koffie, vind ik het altijd zo stom om het in een wegwerpbekertje (mét plastic deksel) mee te krijgen. Sinds we thuis een aantal travelcups hebben staan, neem ik vaak een leeg bekertje mee als ik weet dat ik wat langer onderweg ben. Ook in onze auto staan er standaard twee, ideaal als we een wat langere roadtrip hebben. Zo hoeven we bij tankstations geen wegwerpbekers te gebruiken en daarbij krijg je vaak ook nog korting als je je eigen beker meeneemt! Win win, toch?

Vegan cosmetica

Ik weet dat het pas een halve stap is, maar ik probeer steeds bewuster cosmetica te kopen dat vegan is. Vegan is niet niet op dieren getest, maar met mijn geringe budget en lastige huid is dit een goede eerste stap. Gezegend met een DM kan ik makkelijk aan Alverde komen, mijn lievelingsmerk dat én vegan én niet op dieren getest is, maar voor sommige standaardmerken die ik graag gebruik heb ik nog geen vervanging gevonden. Dat komt nog wel maar dat heeft nog wat tijd en investering nodig, keep you posted!

Wasmiddel

Wij wassen met z’n tweeën misschien één was per week. Ik was daarbij altijd erg verknocht aan Ariel-wasmiddel omdat het me altijd aan thuis deed denken. Maar tegelijkertijd vond ik het ook wat vreemd dat iets wat je zo regelmatig gebruikt en wat in het water terecht komt, misschien helemaal niet goed voor het milieu is. Dus zijn we, bewust, overgestapt op Frosch.

Afval

Afval scheiden lijkt wel een tweede natuur voor Duitsers. OVERAL zijn bakken voor. Kleine bakjes voor groen, grotere voor het papier, giga tonnen voor glas (al die wijnflessen) en dan heb je nog aparte containers voor verpakkingen en restafval. Ons binnenhof heeft een speciaal gedeelte met vijf verschillende containers die elke week opnieuw geleegd worden. Dit was dus niet echt een opgave, meer een goede reden om ook een goede prullenbak te kopen om het afval zelf nóg makkelijker te kunnen scheiden. Check.

To do lijst

Nu ik dit zo opschrijf komt er steeds meer in mijn hoofd wat we langzaam hebben veranderd. Maar de lijst met to do’s wordt tegelijkertijd ook steeds groter. Zo wil ik bijvoorbeeld mijn wattenschijfjes vervangen naar herbruikbare schijfjes, wil ik geen plastic tandenborstels (maar zijn die bamboe echt zoveel beter?) en nog bewuster omgaan met melkproducten.

Kleding is ook een onderwerp dat me al langer bezighoudt, maar daar heb ik nog steeds geen goede oplossing voor gevonden. Als curvy chick ben ik vrijwel volledig aangewezen op fast fashion. Fair fashion merken, een logische uitkomst, maken vaak slechts tot maat 40 of anders is het onbetaalbaar.
Vintage winkelen zou dus een perfecte oplossing zijn, maar winkelen triggert mijn anxiety enorm en vintage kledingwinkels zijn nog erger. De meeste vintage kledingwinkels bedienen alleen de kleinere maten, dus de kans op slagen is sowieso vrij klein. En op zoek naar dat ene pareltje tussen de veel te kleine jurkjes, vereist veel gesjees door honderden rekken in de hoop dat die ene jurk van maat 46 die eigenlijk net niet perfect is, toch dan wel past. Je proeft de ergernis waarschijnlijk al wel. Maar ik geef ‘m nog niet op hoor!

In de tussentijd wil ik in ieder geval het volgende verbeteren:

☐ Wattenschijfjes – Herbruikbare wattenschijfjes aanschaffen, easy
☐ Fair Fashion – … Sja
☐ Tandenborstels – Research doen naar bamboe tandenborstels, of een andere oplossing
☐ Melkproducten minimaliseren – Alternatieve producten meer uitproberen, zoeken naar wat favoriete vervangers van yoghurt en melk
☐ Scheermesje – Ik gebruik nog altijd wegwerpmesjes van de Etos, maar ik zie zelf ook wel in dat dit bizar is. Een oplossing zou zijn om een safety razor te kopen.

En jij?

Ben jij ook bewuster bezig met leven of is er nog een yolo-dontcare-attitude gaande?

Personal Steeds bewuster leven
Share: