Met aardig wat jaren bakervaring (professioneel en gewoon thuis in mijn eigen keuken) heb ik natuurlijk flink wat handige baktips en tricks up my sleeve. Het leek me hoog tijd om deze eens met jullie te delen om het bakken ook voor jullie wat makkelijker, en daardoor misschien zelfs leuker, te maken!
In deze blogpost leer je niet alleen handige baktips maar ik zal je ook wat kleine trucs leren waardoor dingen misschien wat minder lastig lijken dan ze soms overkomen.
Baktips van Blackbirds & Blossom op YouTube
Zoals jullie vast wel hebben meegekregen – zo niet: abonneer je hier! – ben ik al even bezig met het maken van YouTube-videos. Achter de schermen zijn we druk bezig de kwaliteit van het filmen te verbeteren. Zo heb ik het een en ander geupgrade en ben ik zelfs met een heuse contentplanning bezig. En dat woord ‘contentplanning’ wakkerde het blogvuur weer in me aan. Ik bleek het schrijven en het maken van content voor meerdere platformen écht heel erg gemist te hebben, dus ga ik daar maar weer mee verder. Zo simpel kan het af en toe zijn.
Maar goed, op YouTube (en hier) recepten dus, maar er is meer, veel meer, te vertellen over bakken en koken. Dus zal ik ook hier weer met meer regelmaat artikelen plaatsen. En dit is de eerste in de reeks:
Superhandige baktips
Ik verwacht, maar je weet natuurlijk maar nooit, dat er ongeveer drie posts zullen verschijnen met allerlei handige baktips! De eerste starten we maar meteen, let’s go!
01. Paneermeel of maizena in je (appel)taart
Maak je een ‘ouderwetse’ taart met een wat vochtige vulling, zoals bijvoorbeeld appeltaart, dan kan je op twee manieren zorgen dat het vocht van de vulling niet te veel in de bodem trekt. De makkelijkste, en snelste, manier is om wat paneermeel op de bodem te strooien voordat je de vulling hierin doet. Tijdens het bakken zal er namelijk vocht uit het fruit trekken en dat wordt opgenomen door de paneermeel. Een alternatief is om de vulling met de kruiden en het suiker alvast klaar te zetten, hier een eetlepel of twee van maizena door te roeren en dit even te laten staan. Giet daarna voorzichtig wat vocht uit je vulling voordat je het in je taartvorm doet, daarna kan je de taart afbakken als normaal.
02. Deeg van te voren maken
Als je als taartdeeg een simpel deeg maakt, bestaande uit bloem, zout, suiker, boter en wat water, kan je dit gemakkelijk van te voren maken. Niet alleen kan je het prima een dag eerder maken en tot gebruik in de koelkast laten liggen. Maar je kan het ook al verder vooruit maken en dan invriezen. Doe je dat laatste, haal het de dag voordat je het gaat gebruiken uit de vriezer en laat het ‘s nachts rustig in de koelkast ontdooien.

03. Over invriezen gesproken…
Je kan veel meer invriezen dan je denkt!
Heb je een pompoenbrood gemaakt en daarvan nog wat pompoenpuree over? Doe het in een zakje en vries het in. Je hebt daardoor altijd de perfecte basis voor een herfstige pompoensoep binnen handbereik. Maar ook citroensap (en geraspte schil), verse bosvruchten, banaan… je kan zo veel meer invriezen dan je misschien nu doet. Heb je dus een keer wat ingrediënten over en ben je bang dat het bederft voordat je het weer gebruikt? Kijk eens na of je het in kan vriezen, de kans is namelijk vrij groot.
04. Beetje bloem om je besjes
Maak je een cake met bevroren vruchten, bijvoorbeeld blauwe bessen? Bestrooi die dan eerst met een beetje bloem en hussel dit even door elkaar zodat er een klein bloem-laagje over de besjes komt. Het voorkomt niet helemaal dat de besjes niet naar de bodem zakken, maar wel om het ‘ijs’ dat om de bessen zit op te nemen.

05. Lang genoeg mixen
Als je koekjes maakt, staat er vaak in het recept dat je eerst de boter en de suiker goed moet mengen. Maar wat is goed?
Het lijkt voldoende om enkel door te gaan totdat het goed gemixt is, maar het kan ook zijn dat je de boter en suiker moet ‘creamen’. Met het creamen van boter en suiker moet je echt doorgaan totdat het mengsel bijna wit is. De bedoeling hiervan is dat de boter en suiker één fluffy massa worden, de suiker wordt opgenomen door de boter en pas dan kan je verder met je koekjesdeeg.
06. Niet te lang mixen
In tegenstelling tot de bovenstaande tip, is het bij de rest van het beslag of deeg vaak belangrijk om niet te lang te mixen. Vooral als je de bloem eenmaal aan je beslag hebt toegevoegd, is het vaak genoeg om te mengen totdat alles gecombineerd is in plaats van dit nog wat langer te doen ‘voor de zekerheid’. De gluten in de bloem wordt namelijk geactiveerd en hoe langer je dit mixt, hoe taaier je deeg zal worden.
07. Maak je eigen karnemelk
Vooral in Amerikaanse recepten kom je vaak ‘Buttermilk’ tegen als recept, de Nederlandse versie hiervan is karnemelk. Maar drink je nou zelf geen karnemelk en heb je maar 250 ml nodig, dan kan je dit ook zelf maken!
Pers wat vers citroensap (tot 1 eetlepel) in een maatbeker en vul dit tot 250 ml aan met melk. Laat dit ongeveer 15 minuten staan, je zult zien dat het zuur in de melk begint te werken en begint te schiften, geen zorgen want dat is de bedoeling.
Heb je geen citroenen in huis? Je kan buttermilk ook zelfmaken door gebruik te maken van 1 eetlepel azijn (neem een basic azijn, anders werkt de smaak te veel door) maar ik grijp altijd naar de combinatie van melk en citroen.
08. Bakpapier lifehack
Deze tip heeft mijn leven echt veranderd, dus nu is het tijd dat ik hem ook verder deel. Als je een brownieblik moet bekleden met bakpapier, moet je de hoekjes toch altijd inknippen om het bakpapier überhaupt een beetje in de juiste vorm te kunnen krijgen? No longer!
Frommel je bakpapier in een bal en laat het onder de kraan een beetje vochtig worden. Het bakpapier wordt hierdoor erg soepel (science!) en is nu erg makkelijk om in de bakvorm te drukken. Ideaal!
09. Noten bakken
Als je iets met noten maakt en je hebt een beetje extra tijd, rooster de noten dan eerst 10 tot 15 minuten in de verwarmde oven voordat je ze in je cake of brownies doet. De smaak wordt véél intenser, dikke aanrader!

10. Onmisbare baktip: maatlepels
Als uitsmijter van dit eerste deel, tip ik graag een onmisbaar bakgerei, namelijk de maatlepels.
Ik heb het hierboven al even over een eetlepel citroensap en tijdens veel recepten zal het gaan over eetlepels en theelepels, op z’n Engels tablespoon (tbsp) en teaspoon (tsp) genoemd. Heel erg simpel gezegd: het gaat hier inderdaad over de maat van een eetlepel of theelepel. Maar.. deze zijn bij iedereen anders, zelfs ik heb in mijn theelepelbakje al vier verschillende soorten theelepels, dus met welke meet je dan? Om verwarring te voorkomen is het echt, écht heel handig om jezelf een setje maatlepels cadeau te doen.
Dit hoeft ook zeker niet te duur te zijn, bij Dille&Kamille kan je deze al vinden voor nog geen acht euro of deze bij Bol.com. Geloof me als ik zeg dat je jezelf dankbaar zal zijnvoor dit cadeau!
Superhandige baktips – part two
Ik weet dat dit natuurlijk een super cliffhanger is, maar ik ga snel verder met deel twee! Er staan namelijk nog zo’n twintig tips op je te wachten en om alle dertig tips in één blogpost te gieten, leek me voor niemand een goed idee. Dus see you soon!
Heb je in de tussentijd nog vragen of dingen waar je tijdens het bakken vaak tegenaan loopt? Laat hieronder gerust een reactie achter! Als ik je kan helpen en wat meer informatie kan geven, doe ik dat graag in een van mijn volgende baktips-posts.
Note: In deze post zitten enkele affiliate-links verwerkt. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, krijg ik een klein percentage van je uiteindelijk koop. Meer informatie vind je in mijn disclaimer.
Pin de baktips om ze niet meer te missen!
