Als het buiten koud is en de regen tegen het raam tikt, kan je je zondagen het beste binnen doorbrengen, op de bank met een kop thee en fijne film. Maar welke? Ik deel een paar van mijn lievelingsfilms, met een zomervibe om tegen de winterdip te vechten of extra feestelijke om je klaar te maken voor de feestdagen.

1. The Way Way Back

The Way Way Back is mijn lievelingsfilm van de afgelopen jaren. De stijl en sfeer waarmee het het strandstadje laat zien, de drama tussen de familieleden en de immer aanwezige druk maken van The Way Way Back een film die je niet snel zal vergeten.

Duncan zit middenin de pubertijd en wordt door zijn moeder uitgenodigd om mee te gaan met haar vriend en zijn dochter  op zomervakantie. Hij past niet goed bij de mensen die alleen maar bezig zijn met ’s avonds feesten en overdag aan het strand bruin worden. Gelukkig ontmoet hij Owen, de eigenaar van Water Wizz waterpark. Een vriendschap die Duncan laat groeien en Owen een volwassen kant van zichzelf laat zien, is het gevolg.

Imdb

2. The Kings of Summer

Nog een beetje extra zomer voor deze koude dagen, altijd fijn toch?

Drie vrienden zijn hun ouders zat en besluiten, met de start van de zomer, het anders te doen. Ze starten de bouw aan hun eigen huis, middenin het bos en verdwijnen die zomer van de aardbodem. Ze leren zichzelf kennen en elkaar.

Kings Of Summer is een geweldige coming of age-film die zo indringend de groei van drie jongens laat zien. Ik had gehoopt dat ik ooit zo’n zomer had gehad. Why live when you can rule?

Imdb

3. Moonrise Kingdom

Een eeuwige favoriet die zeker een rewatch of twee, drie waard is. Ik kan niet meer op één hand tellen hoe vaak ik Moonrise Kingdom al niet gezien heb. Wes Anderson is een kunstenaar, hij weet werelden te creëren die je doen dromen. Moonrise Kingdom is daar wel een hoogepunt van. Sam en Suzy zijn plaatjes, hun stijl en hun karakters zijn goud en de avonturen die ze samen meemaken doen je verlangen naar een tijd dat het misschien allemaal iets simpeler was.

Imdb

4. Lars and the Real Girl

Lars and the Real Girl is misschien wel de meest schattige film die in dit rijtje staat. Lars (mm hoi Ryan Gosling) breekt je hart als hij op een dag zijn vriendin mee naar huis neemt. Bianca is niet zomaar een vriendin die hij op het internet heeft leren kennen, ze is een realgirl pop. En dat brengt, natuurlijk, nogal wat bijzondere momenten met zich mee. Toch is de manier waarop zijn omgeving met de komst van Bianca omgaat hartverwarmend. Echte kijktip, maar leg wel wat zakdoekjes klaar.

Imdb

5. Grand Budapest Hotel

De tweede Wes Anderson in dit rijtje. En nog een mooier kunstwerkje dan Moonrise Kingdom.
Kijk de trailer maar gewoon, ik zal niet te veel weggeven.

Imdb

6. Good Will Hunting

Een gouwe ouwe maar man, wat een heerlijke film! Hij stamt uit 1997 dus het is een understatement om te zeggen dat ik nogal laat was met mijn adoratie voor dit hoogstandje maar ik heb ‘m de afgelopen jaren zo vaak gezien dat ik die verloren tijd al aardig heb ingehaald. Het is een film die me altijd doet glimlachen, de manier waarop de karakters samenwerken, de liefde en briljante humor dat ze bindt, het is echt heel speciaal.

Als je Good Will Hunting nog niet gezien hebt, het is tijd. Geloof mij maar.

Imdb

7. The Great Gatsby

Oh man The Great Gatsby, de film waardoor ik altijd ontzettend veel zin krijg in oud&nieuw. De extravagante feesten, de bijzondere karakters die F. Scott Fitzgerald geschetst heeft, de stijl van de jaren twintig, alles draagt bij aan de wondere wereld van de rijken op Long Island in 1922.

Imdb

8. The Spectacular Now

The Spectacular Now draait om Sutter. Hij zit in het laatste jaar van zijn high school en de zomer begint bijna. Alles ging meer dan perfect, hij ging naar toffe feesten, had daar de leukste vrienden en had zijn ware gevonden. Althans, dat dacht hij. Cassidy (gespeeld door de leuke Brie Larsson) dacht daar anders over en maakte het uit. Sutter raakt daardoor zijn basis kwijt en worstelt een poosje met hoe hij verder moet. Dat wat hem door laat gaan is zijn drang om van het nu te genieten en niet te veel bezig te zijn met het verleden en de toekomst.

Net als Kings Of Summer gaat The Spectacular Now slechts om één zomer en laat het zien hoe tekenend die periode is voor tieners. Een periode waarin alles mag en kan. Het leven kan drie keer op z’n kop worden gezet voordat het nieuwe schooljaar start. En dat is ook precies wat er met Sutter gebeurt. Dankzij Aimee verandert er veel en hij kan het nog maar net bijhouden.

Imdb

9. All Is Bright

De enige kerstfilm in dit rijtje. Maar niet zo’n standaard cheesy, romantisch wachten totdat de eerste sneeuwvlokjes vallen en de liefde het overneemt kerstfilm. All Is Bright is verrassend en heeft de kerstdagen in New York als belangrijk side-character in de film.

Terwijl hij op borgtocht vrij is, gaat Dennis samen met zijn oude vriend Rene (Paul Rudd) kerstbomen verkopen in New York. Zijn plan is om genoeg geld binnen te halen om zijn dochter eindelijk het cadeau te geven wat ze graag wil hebben.

Het is niet de beste film ooit, op Imdb krijgt hij slechts een 5.6 maar ik vind ‘m erg prettig. All Is Bright is een twist van een kerstfilm, en stiekem kan ik zulke net iet andere films altijd wel waarderen.

Wat is volgens jou dé film die deze winter perfect is om op een druilerige zondagmiddag te kijken?

Share: