De week van 5 t/m 11 maart is de Week Zonder Vlees. In het leven geroepen door Isabel van De Hippe Vegetariër, is deze week bedoeld om mensen stil te laten staan bij de gevolgen van het eten van vlees. Wist je bijvoorbeeld dat als je één week geen vlees eet, je genoeg water bespaart om 7 maanden mee te kunnen douchen? Bizar toch?!

Wij eten de laatste jaren steeds vaker vegetarisch, eerlijk gezegd doe ik dat niet vanuit een duidelijk overtuiging maar gewoon omdat ik het zonde vind. Het eten van vlees heeft namelijk zoveel effecten dat ik het zonde vind om gewoon maar even 250 gram gehakt in een spaghettisaus te gooien. Dus eet ik alleen nog vlees als het écht goed bereid is en het dus de gevolgen “waard” is. Ik weet dat dit voor veel mensen hypocriet klinkt, maar deze manier werkt voor mij en zorgt ervoor dat ik in één maand misschien slechts drie avonden vlees eet.

Doordat we al vrij lang vleesloos koken, heb ik al een aardig lijstje met favoriete vegetarische recepten opgebouwd. En om deze Week Zonder Vlees iets gemakkelijker voor je te maken, deel ik hieronder mijn 7 favoriete recepten!

Shakshuka van Umamigirl

Shakshuka van Umamigirl

01 – Shakshuka

Shakshuka is een van mijn ontdekkingen van vorig jaar en ik ben er helemaal weg van! Ik had stiekem een beetje mijn twijfels bij de combinatie van ei en tomatensaus maar het werkt zó goed. En het makkelijkste is nog wel dat je de meeste ingrediënten gewoon in huis hebt, perfect dus om op een maandagavond snel te maken!

Shakshuka recept van Umamigirl

Turkse Linzensoep van Kitchen Stories

Turkse Linzensoep van Kitchen Stories

02 – Turkse Linzensoep

Ik was nooit een grote fan van soep, voor mij stond het altijd gelijk aan een groentebouillon met Maggi en smakeloze balletjes, maar dat beeld klopt toch niet helemaal en de laatste jaren kook ik het steeds vaker. Deze linzensoep van Kitchen Stories is een van de makkelijkste soepen die ik ooit heb gemaakt. Kook de ingrediënten kort, pureer (een deel) van de soep en voila!

Turkse Linzensoep recept van Kitchen Stories

Klassieke gnocci van The Spruce

Klassieke gnocci van The Spruce

03 – Klassieke gnocci met salie

Gnocci kan je op ontelbaar verschillende manieren bereiden, maar deze klassieker blijft mijn favoriet! De saus is simpel met boter, salie en zout&peper.

Recept klassieke gnocci met salie van The Spruce

Linzensalade met zoete aardappel & feta

Linzensalade met zoete aardappel & feta

04 – Linzensalade met zoete aardappel, paprika & feta

Na de linzensoep, is het tijd voor deze linzensalade met gegrilde paprika, zoete aardappel & feta. Het lijkt misschien wat dubbelop om twee keer in de week een gerecht met linzen te eten, maar don’t worry! De linzen die je in deze salade gebruikt, lijken in de verste verte niet op de oranje linzen waarmee je de pittige Turkse soep maakt. Ik heb de salade vrij basic gehouden door hem alleen te vullen met zoete aardappel en paprika, maar je kunt uiteraard nog veel meer verschillende groentes gebruiken!

Linzensalade met zoete aardappel & feta

One Pot Pasta van Minimalistbaker

One Pot Pasta van Minimalistbaker

05 – One Pot Pasta met aubergine

Er zijn ontzettend veel verschillende one pot pasta-recepten te vinden, maar deze komt bij ons keer op keer weer terug.

One Pot Pasta recept van Minimalist Baker

Klassieke Uiensoep van Jamie Oliver

Klassieke Uiensoep van Jamie Oliver

06 – Klassieke uiensoep

Heb je op zaterdag wat meer tijd om in de keuken te staan? En heb je behoefte aan een beetje comfort food? Maak dan deze klassieke uiensoep van Jamie Oliver! Je hebt een beetje tijd en geduld nodig om de uien perfect te garen en het kaaslaagje te laten grillen (hemels!) maar deze soep is het zo waard.

Klassieke uiensoep van Jamie Oliver

One Pot Pasta met champignons via Savory Nothings

One Pot Pasta met champignons van Savory Nothings

07 – One Pot Pasta met champignons

Een andere one pot pasta maar totaal anders dan de eerste met aubergine. Deze is lekker creamy en ook ontzettend makkelijk!

One Pot Pasta met champignons via Savory Nothings

Gevulde zoete aardappels van De Groene Meisjes

Gevulde zoete aardappels van De Groene Meisjes

Extra! Gevulde zoete aardappels

De Week Zonder Vlees telt natuurlijk maar 7 dagen, maar eet je net zo lief een paar dagen extra vleesloos, maak dan zeker dit recept van De Groene Meisjes. Dit is zó zó lekker! Zoete aardappel is sowieso een van mijn favoriete ingrediënten voor vegetarische recepten en hierbij staat hij echt centraal. De vulling kan je naar wens maken, maar ik vind het bizar lekker met de Mexicaanse vulling van mais, bonen, tomaat en guacamole.

Week Zonder Vlees

Eet jij al vaker vegetarisch of helpt een Week Zonder Vlees je om juist wat anders te gaan eten?

Share: