Sinds ik in Berlijn woon is één ding heel duidelijk: je kan je onbeperkt vermaken hier. Alles wat je maar kan bedenken, en meer, is hier mogelijk. Maar wat je precies moet doen? Ik deel mijn favoriete 24uur met je, gevuld met eten, drinken, dansen en uiteraard een beetje shoppen.

Ik ben een groot fan van fietsen in een stad. Je kan op die manier alles zien terwijl je niet zo moe wordt als wanneer je de hele route zou wandelen, ideaal! Als je in Berlijn fietsen wilt huren, zou ik aanraden om naar Berlin on Bike in de Kulturbrauerei te gaan.

08:00 Maar eerst, we beginnen ten slotte ’s ochtends vroeg, koffie en ontbijt!
Berlijners houden van ontbijt en brunch. Zo erg zelfs dat als je de stad op een zondag bezoekt, de kans groot is dat elk koffie- of lunchtentje helemaal vol zit met mensen die samen met vrienden of familie aan het genieten zijn van een uitgebreide brunch.

Kies een plek vlakbij de Kulturbrauerei om te eten, zodat je daarna gemakkelijk je fiets kan ophalen. Suicide Sue, Café Anna Blume en Kaffeehaus SowohlAlsAuch hebben allemaal overheerlijke ontbijt opties.

24h-in-berlin-annablume

10:00 Loop na het ontbijt richting de Kulturbrauerei om fietsen te huren bij Berlin on Bike (opent om 10uur).

10:15 Omdat het nog vrij vroeg is, zal veel in Berlijn nog gesloten zijn, dus we starten de dag met wat sightseeing. De eerste bestemming: Mauerpark.

Op zondag vind je in dit park een gigantische vintage markt, maar ook op andere dagen is het een bezoekje waard. Je kan nog steeds delen van de Berlijnse muur (vandaar de naam) zien staan, die nu door street artists gebruikt worden als canvas.

24h-in-berlin-mauerpark

Foto door Marjolein – Berlijn-Blog.nl

10:45 Fiets verder de Bernauer Straße af totdat je terecht komt bij Gedenkstätte Berliner Mauer. Hier kan je nog een stuk muur zien met een oude wachttoren. Erg indrukwekkend, dit is een van de weinige plekken in Berlijn waar je echt kan ervaren hoe het moet zijn geweest om in de stad geleefd te hebben toen de muur er stond.

11:45 Ga door tot de Brandenburger Tor en het Joods Monument. Neem wat tijd om rustig rond te kijken.

13:00 Begin je al trek te krijgen? Goed!
Het is nog tien minuten fietsen tot de Oranienplatz, hier zitten onder meer Parker Bowles en ORA in de buurt, twee overheerlijke lunchplekken. Als je moet kiezen, kan ik trouwens voor de sfeer ORA aanraden, dit is gevestigd in een oude apotheek en dat ziet er zeer tof uit.

14:00 Tijd om te winkelen!
In de Oranienstraße, het verlengde van de Oranienplatz, kan je een aantal toffe concept stores vinden, mijn favoriet VOO store ligt in een prachtig binnenhofje.

24h-in-berlin-voostore

15:30 Heb je de Oranienstraße gezien en heb je nog zin om verder te shoppen? Stap dan weer op de fiets en rijd, via Kottbusser Tor, naar de Graefekiez. Dit is echt mijn lievelingsstukje van Berlijn en je kan de stad dan ook niet bezoeken zonder in deze kiez een kijkje te nemen.
Hier vind je onder meer The District Six Store in de Graefestraße.

15:45 Rij verder naar het zuiden totdat je op Hasenheide terecht komt. Volg de weg tot aan de Gneisenaustraße. Zet je fiets ergens op de Bergmannstraße neer en verken de Bergmannkiez. In deze wijk vind je veel winkeltjes maar kan je ook een korte pauze nemen voor kaffee und kuchen bij Barcomi’s. Winkels die hier onder andere gevestigd zijn, zijn de vintage kilo-store Colours en in de Nostitzstraße zitten Of/Berlin (vol Berlijns design) en Dresscode (vintage galore!) naast elkaar.

17:00 Na al dat winkelen is het wel tijd voor een biertje, of niet? Een paar minuten lopen van Bergmannkiez zit Dolden Mädel, een vrij nieuw brauhaus met lekkere craft biertjes.

18:00 Bijna tijd om te eten, maar laten we eerst de fietsen terugbrengen. Je wilt deze niet met je meeslepen de rest van de avond. Fiets terug naar Prenzlauerberg totdat je weer bij de Kulturbrauerei uitkomt en lever daar je fietsen in.

19:00 Het restaurant waar je echt móet eten na zo’n drukke dag is Salt ’n Bone, geen twijfel over mogelijk. Deze gastropub is mij erg lief. Het eten is perfect, de sfeer is knus en gezellig en de combinatie van bijzondere biertjes met de heerlijke gerechten is erg bijzonder!

Als je liever vegan eet, kan je het beste naar Cát Tường in Kastanienallee gaan.

Top 5 Beergartens in Berlin - cassiopeia-1

21:00 Het is tijd om het nachtleven van Berlijn te ontdekken. Omdat ik weet hoe vermoeiend het kan zijn om de hele dag op  pad te zijn, zal ik hier geen lijst met alle mogelijke clubs neerzetten maar een paar fijne adresjes met je delen.

Na het eten, neem je de M10 (aka de party tram) van de Eberswalder Straße naar Warschauer Straße, stap uit  bij Revaler Straße. Hier loop je praktisch tegen het RAW Gelände aan. Dit gebied is een broedplaats van verschillende bars, clubs, een toffe biergarten en nog veel meer. Loop rustig rond en geniet van de toffe street-art die je hier ziet. Drink een biertje bij Cassiopeia of Crack Bellmer.

23:00 Klaar om te dansen? Verderop aan de Revaler Straße zit Rosi’s. Een te gekke combinatie van een bar, club én biergarten. Dans totdat je voeten pijn doen, neem een stuk pizza en een club-mate om even bij te komen en ga door totdat je écht écht niet meer kan.

Ergens diep in de nacht Neem een taxi naar je hotel en slaap nog even een paar uurtjes zodat je weer helemaal opgeladen bent voor je volgende uitgebreide ontbijt.

Hoera! Je hebt 24 uur in Berlijn overleefd!

ROUTE 24 uur IN BERLIjN

Natuurlijk heb ik van bovenstaande route ook een makkelijk kaartje gemaakt. Open ‘m in Google maps en je kan direct de weg vinden.

Als je alle hotspots in één lijst wilt zien, ga dan naar mijn Foursquare-account, daar heb ik een speciale lijst gemaakt voor 24 uur in Berlijn met alle bovenstaande hotspots en meer.

24h-in-berlin-route

blackbirdsblossom-24hours-in-berlin-ultimate-cityguide

Share: